Ziekenvervoer uit Kroatië

Elk jaar trekt vooral de Adriatische kust van Kroatië talrijke toeristen aan. De vakantiegangers worden aangelokt door idyllische stranden en pittoreske havenstadjes. Bovendien spreekt Kroatië tegelijk jongeren, gezinnen en ouderen aan. Het land biedt voor elk wat wils. Toch kan een plotselinge ziekte of een ongeluk abrupt een einde aan de vakantiepret maken. Aangezien de meeste toeristen maar weinig vertrouwen in de Kroatische gezondheidszorg hebben, zult u in dat geval snel terug willen naar uw eigen land.

Dubrovnik

Redenen voor ziekenvervoer uit Kroatië

In principe is de Europese gezondheidskaart ook in Kroatië geldig. Indien nodig hebben toeristen uit de EU er dus toegang tot de gezondheidszorg. De gemaakte kosten zijn voor rekening van de zorgverzekeraar. Kroatië kampt echter met een tekort aan medisch personeel: na de toetreding van Kroatië tot de EU zochten veel Kroaten hun heil in een land waar de salarissen hoger lagen – onder hen waren ook veel artsen en verpleegkundigen. Bijgevolg kampen de Kroatische ziekenhuizen met personeelstekorten. Daarnaast is de verhouding van één ziekenhuis per 100.000 inwoners relatief laag. De Kroatische gezondheidszorg geldt als volledig overbelast.

Daar komt bij dat de communicatie met het ziekenhuispersoneel voor veel buitenlandse patiënten een probleem vormt. De meeste Kroaten hebben weliswaar Engels geleerd op school, maar hun taalniveau is niet toereikend om complexe medische problemen uit te kunnen leggen.

Bovendien ervaren veel patiënten een ziekenhuisverblijf in het buitenland als emotioneel zeer belastend. Familie en vrienden bevinden zich meestal op grote afstand in het thuisland. Zij kunnen de patiënt dus nauwelijks bijstaan. En juist deze steun is voor het genezingsproces zo belangrijk. Zonder die steun zal een herstelproces meer tijd in beslag nemen.

Geschikte transportmiddelen voor het ziekenvervoer uit Kroatië

Welk transportmiddel het beste geschikt is voor ziekenvervoer uit Kroatië, hangt af van zowel de medische toestand van de patiënt als van het exacte vervoerstraject. In principe zijn repatriëringen via drie transportmiddelen mogelijk:

Ambulancevliegtuig

Een ambulancevliegtuig is de snelste en veiligste manier om een ziekenvervoer vanuit Kroatië te organiseren. Indien nodig kunnen patiënten aan boord op intensive-care niveau worden verzorgd. Hierdoor kunnen zelfs ernstig zieke patiënten zonder problemen worden vervoerd. Tijdens de vlucht ontfermt zich een ervaren, medisch geschoolde crew, onder leiding van een arts, over de patiënt. Zo wordt de patiënt uitstekend verzorgd.

Dankzij ons mondiale netwerk zijn we meestal in staat om nog op dezelfde of op de volgende dag een ambulancevliegtuig voor te bereiden. In tegenstelling tot lijnvliegtuigen is een ambulancevliegtuig in staat ook op kleinere regionale vliegvelden te landen – dus niet alleen op de grotere vliegvelden. In sommige gevallen verkort dit de reistijd voor patiënten aanzienlijk, aangezien zo het tijdrovende en belastende grondvervoer zoveel mogelijk wordt bekort.

Lijnvliegtuig

In minder acute gevallen kan een patiënt ook via zittend of liggend vervoer met een lijnvliegtuig vanuit Kroatië terug reizen – natuurlijk ook met medische begeleiding. Deze optie is in vergelijking met een ambulancevliegtuig aanmerkelijk goedkoper. Een medisch ervaren begeleider zorgt voor het welzijn van de patiënt. Afhankelijk van wat noodzakelijk is, kan dit een arts of paramedicus zijn. Gezien het feit dat elk patiëntenvervoer eerst met de vliegtuigmaatschappij moet worden afgestemd, is een wachttijd van een tot twee dagen onvermijdelijk. Om die reden is een lijnvlucht niet geschikt voor het vervoer van patiënten die acuut naar eigen land moeten worden gebracht.

Wanneer de patiënt kan zitten, krijgt hij steeds een plaats in de businessclass. Zo heeft de medische begeleider, mocht ingrijpen vereist zijn, de noodzakelijke ruimte. Natuurlijk profiteert ook de patiënt van de extra bewegingsvrijheid en kan hierdoor comfortabeler reizen. Helaas beschikken veel lijnvluchten tussen Kroatië en andere Europese landen niet over een aparte businessclass. In plaats daarvan zit de patiënt alleen in een normale rij vliegtuigstoelen voor twee personen. Wij bekijken per individueel geval, of onder deze omstandigheden een zittend vervoer in een lijnvliegtuig mogelijk is.

Ook het liggend vervoer is in een lijnvliegtuig slechts in bijzondere gevallen mogelijk. Hiervoor is een speciaal ingebouwde stretcher noodzakelijk. De meeste vliegtuigen vliegen echter meermaals per dag heen en weer tussen Kroatië en de andere vertrek- of aankomstplaats. Meestal is er tussen de landing en de nieuwe vlucht onvoldoende tijd om de stretcher in te bouwen. Wel kijken we altijd of liggend ziekenvervoer in een lijnvliegtuig een optie zou kunnen zijn.

Ziekenwagen

Een lang transport in een ambulance is voor een patiënt altijd belastend. De reis is onrustig en extra reistijd als gevolg van files en omleidingen kan nooit helemaal worden uitgesloten. Omdat het om een gepland ziekenvervoer gaat, mag een ambulance het zwaailicht niet inschakelen. De wagen is dus onderworpen aan dezelfde verkeersregels als elke andere verkeersdeelnemer. Om het welzijn van de patiënt niet in gevaar te brengen, moet individueel bekeken worden of een repatriëring in een ambulance vanuit medisch oogpunt verantwoord is. Of we gebruik kunnen maken van een ambulance, hangt daarnaast af van de exacte verblijfplaats en bestemming van de patiënt.

Wat kost ziekenvervoer uit Kroatië?

De kosten van een ziekenvervoer uit Kroatië zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het belangrijkst zijn onder andere natuurlijk de af te leggen afstand en het noodzakelijke transportmiddel. Ook de urgentie van de aanvraag, de medische toestand van de patiënt en het gewenste aantal begeleiders hebben invloed op de kosten. Per geval is altijd een individuele berekening nodig, die wij gratis en vrijblijvend voor u kunnen uitwerken.

Ziekenvervoer van bed-tot-bed

We organiseren uw gehele ziekenvervoer kompleet voor u. Bij vervoer in een ambulance- of lijnvliegtuig halen we u met een ziekenwagen op van uw verblijfadres. Vervolgens rijden wij u rechtstreeks en veilig naar het vliegveld. Na de landing staat er weer ambulance voor u klaar. U wordt onder medische begeleiding naar het ziekenhuis of naar uw eigen huis vervoerd. Wij coördineren alle afhaal- en vluchttijden zelf zodat er door onze goede coordinatie mogelijkheden geen onnodige wachttijden ontstaan.

Bett-zu-Bett Service

Heeft u nog vragen?

Meer informatie over de organisatie en de verloop van een repatriëring hebben we in de FAQ samengevat.

Nu contact opnemen voor uw repatriëring.

Wij zijn uw ervaren en deskundige contactpersonen voor een ziekenvervoer vanuit Kroatië. U kunt 24 uur per dag contact met ons opnemen voor gratis advies en een vrijblijvende offerte. Onze contactgegevens:

Terug naar het overzicht