Ziekenvervoer naar het buitenland

Leestijd: 3 minuten

Veel patiënten zijn ontevreden over de medische zorg in hun eigen land. De medische normen zijn vaak ontoereikend en een behandeling in het buitenland belooft een betere kwaliteit. Soms is het nodig dat de beste specialisten ter wereld de patiënt behandelen om zo de best mogelijke zorg te waarborgen. Ten slotte zijn sommige vernieuwde behandelingsmethoden nog niet overal mogelijk en worden ze slechts wereldwijd in enkele ziekenhuizen aangeboden. In zulke gevallen is het zinvol om de patiënt naar het buitenland te transporteren. Vaak wordt in dit verband gesproken van medisch toerisme.

Uw opties voor een transport naar het buitenland

De ene keer gaat het bij een patiëntentransport naar het buitenland om een behandeling die lang van te voren is gepland, de andere keer vindt het transport vanwege een noodgeval onder grote tijdsdruk plaats. In sommige gevallen biedt het buurland de gewenste behandelingsmogelijkheid, in andere gevallen is een intercontinentaal ziekentransport noodzakelijk. Afhankelijk van de precieze situatie en met name de gezondheidstoestand van de patiënt staan u verschillende transportmiddelen ter beschikking.

Ambulancevliegtuig

De optimale patiëntenzorg vindt plaats in een ambulance vliegtuig, waarin gespecialiseerde vliegartsen voor de patiënt klaar staan. Dankzij de moderne intensive care-uitrusting kan een ambulancevliegtuig ook ernstig zieke patiënten vervoeren. Het is zelfs mogelijk om de cabinedruk aan te passen aan het ground-level (Sea Level Vlucht) als de gezondheidstoestand van de patiënt dit vereist.

Ambulancevliegtuigen zijn wereldwijd snel beschikbaar en hebben een groot bereik. Over het algemeen is een ambulancevliegtuig nog op dezelfde of op de volgende dag startklaar. Hierdoor vormen ze het ideale transportmiddel in acute situaties, voor middellange tot lange afstanden. Normaliter kan een familielid de patiënt zonder extra kosten vergezellen.

Lijnvliegtuig

Als de gezondheidstoestand van de patiënt het toelaat, is een patiëntentransport in een lijnvliegtuig een rendabele optie voor uw vervoer naar het buitenland. Tijdens de complete vlucht staat er voor de patiënt een medische begeleider klaar (een arts of een paramedicus) die onmiddellijk kan ingrijpen als dat nodig is.

Indien de patiënt zittend getransporteerd kan worden, krijgt hij net als de medische begeleider een zitplaats in de Business Class. Hier kan de patiënt comfortabel en voorzichtig reizen en zijn begeleider heeft veel bewegingsvrijheid als het nodig is om in te grijpen. Als de patiënt liggend moet worden vervoerd, wordt er een speciale stretcher in het vliegtuig geplaatst. Via een privacygordijn wordt de patiënt van de rest van de passagierscabine afgescheiden. De medische vluchtbegeleider krijgt een reguliere zitplaats in de buurt van de patiënt toegewezen. Ook begeleiders kunnen op reguliere zitplaatsen meereizen en zo de patiënt bijstaan.

Krankentransport im Linienflugzeug

Omdat de vlucht met de uitvoerende luchtvaartmaatschappij moet worden besproken, moet u een voorbereidingstijd van 1-2 dagen inplannen. Een zittend transport onder begeleiding van medisch personeel is op alle trajecten mogelijk. Luchtvaartmaatschappijen installeren een stretcher meestal alleen op middellange en lange trajecten. Een liggend transport is in een lijnvliegtuig op korte trajecten over het algemeen niet mogelijk. Wij gaan graag voor u na of een dergelijke vlucht in uw geval toch mogelijk is.

Ambulance

Op korte afstanden kan een ambulance ook grensoverschrijdend een optie zijn voor uw patiëntentransport naar het buitenland. De ambulance is snel gereed voor gebruik en maakt een voordelig transport mogelijk. De medische bemanning staat klaar voor de patiënt. De apparatuur biedt vele mogelijkheden om de patiënt te behandelen en in de gaten te houden.

Op langere trajecten kan een rit met een ambulance snel een grote belasting voor de patiënt vormen. Binnen in de ambulance is tenslotte weinig ruimte en de rit zelf is nogal onrustig. Bovendien bestaat er een risico op files, omleidingen of ongevallen op de route, wat onvoorziene vertraging oplevert. Indien er onderweg gezondheidscomplicaties optreden, moet de patiënt in een nabijgelegen ziekenhuis worden opgenomen. Afhankelijk van in welk land hij zich op dit moment bevindt, zal hij daar een veel slechtere medische zorg aantreffen dan in het eigen land of op de bestemming van het patiëntentransport.

‘Bed-tot-bed service’ voor uw patiëntentransport naar het buitenland

Patientin mit Arzt und Angehörigem

Ongeacht welk vervoermiddel u voor het transport naar het buitenland nodig heeft: met onze ‘bed-tot-bed service’ verzorgen wij het complete patiëntentransport. Als u voor een transport per ambulance of lijnvliegtuig kiest, halen wij de patiënt op in het ziekenhuis of thuis en brengen hem over de weg met een ambulance naar de luchthaven. Na de landing staat er opnieuw een ambulance of reddingsvoertuig klaar en wordt de patiënt naar het bestemmingsziekenhuis of naar huis gebracht. Omdat we alles zelf organiseren, kunnen we de planning van het patiëntentransport exact coördineren en onnodige vertragingen voorkomen.

Meer voordelen van de Ambulancevlucht Centrale

Onze medewerkers staan 24 uur per dag voor u klaar, ook tijdens het weekend en op feestdagen. Ons internationale team kan voor u taalbarrières overwinnen en u veel organisatiewerk uit handen nemen. Wij stellen u voor het verblijf in het ziekenhuis graag een tolk ter beschikking om de communicatie ter plaatse zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Uw persoonlijke vluchtmanager is beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden - geen anoniem callcenter.

De kosten van een patiëntentransport naar het buitenland

De belangrijkste kostenfactor bij een ziekentransport naar het buitenland vormt de af te leggen afstand: Op lange afstanden is het vervoer van patiënten natuurlijk duurder dan op korte afstanden. Ook de gezondheidstoestand van de patiënt speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol. Bij ambulancevluchten moet ook rekening worden gehouden met het gekozen type vliegtuig en het aantal begeleiders. Neem even contact met ons op en wij stellen gratis een individuele berekening van de kosten voor u op.

U hebt nog vragen?

De antwoorden op veel voorkomende vragen rondom de organisatie en de afwikkeling van een patiëntentransport hebben wij voor u in onze FAQ samengevat.

Neem contact met ons op

Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar en geven u graag en kosteloos advies. Op verzoek berekenen wij de kosten van uw repatriëring zonder verplichting.

Neem contact met ons op