Ziekentransport uit Kosovo

Hoewel de Republiek Kosovo pas sinds 2008 bestaat, de veranderlijke geschiedenis van de regio begon daarentegen duidelijk eerder. De oorlog en de conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen hebben grote migratiebewegingen teweeggebracht, zodat nu veel Kosovaren in andere landen wonen. Hoewel de politieke situatie de afgelopen jaren tenminste iets minder gespannen is, blijft de hoge werkloosheid in Kosovo ervoor zorgen dat vooral jongeren het land de rug toekeren.

Pristina - Hauptstadt des Kosovo

Dat neemt echter niet weg dat zich veel Kosovaren in het buitenland nog steeds sterk met hun vaderland verbonden voelen. Ze houden nauw contact met vrienden en familieleden ter plaatse en gebruiken vaak hun vakantie om het oude thuisland te bezoeken. De verbondenheid geldt echter normaal niet voor het Kosovaarse gezondheidssysteem: Wanneer Kosovaren ziek worden tijdens een bezoek aan hun vaderland, proberen ze vaak een ziekentransport te organiseren naar het land waar ze wonen. Ook bij familieleden, die zelfs nog in Kosovo wonen, wordt er naar een behandeling in het buitenland gestreefd, voor zover dat mogelijk en betaalbaar is.

Het gezondheidssysteem van Kosovo

De gezondheidssector in Kosovo is chronisch onder-gefinancierd en er is geen ziektekostenverzekering. Hoewel de behandeling in de familie gezondheidscentra, regionale ziekenhuizen en het academische staatsziekenhuis van Pristina gratis is, is het systeem volledig overbelast en gevoelig voor corruptie. Wie het kan betalen, kiest ervoor om zich in het buitenland te laten behandelen.

Verbannen Kosovaren laten zich meestal behandelen in het land waar ze wonen. Vaak gaat het om West-Europese landen of de VS, waar de gezondheidsnormen duidelijk hoger liggen. Patiënten, de in Kosovo wonen, zoeken ook vaak naar een behandeling in deze landen. West-Europese landen zijn relatief gemakkelijk te bereiken en vaak wonen er familieleden die de patiënt kunnen helpen.

Hoe kan een ziekentransport vanuit Kosovo verlopen?

De meeste patiënten moeten al tijdens het ziekentransport medisch begeleid worden. Bijgevolg is een privéreis geen optie. Een transport in de ambulance is gezien de lange reistijden een grote belasting voor de patiënt, dat het vanuit medisch perspectief onverantwoord zou zijn. Daarom is een ambulancevlucht de enige realistische mogelijkheid voor een ziekentransport vanuit Kosovo. Afhankelijk van de zorg die de patiënt nodig heeft, vindt een dergelijk ziekenvervoer plaats in een lijnvliegtuig of ambulancevliegtuig.

Ziekentransport in een ambulancevliegtuig

Als het ziekentransport zeer snel plaats moet vinden of de patiënt acute en ernstige gezondheidsproblemen heeft, is alleen een ziekentransport in een ambulancevliegtuig een optie. Hier heersen omstandigheden, zoals men op een West-Europese intensive care afdeling mag verwachten. Zo kunnen ook de meeste ernstig zieke patiënten nog veilig en snel vervoerd worden. Een ervaren arts aan boord zorgt voor het welzijn van de patiënt tijdens de vlucht.

Naast de medische mogelijkheden is de snelle beschikbaarheid het grootste voordeel van een ambulancevliegtuig. Meestal kan het dezelfde dag of de volgende dag in Kosovo geregeld worden. Het transport start in de meeste gevallen vanaf het vliegveld Priština, de enige commerciële luchthaven van het land. Maar bij het kiezen van de bestemming zijn er ook veel kleinere regionale luchthavens beschikbaar: In tegenstelling tot een lijnvliegtuig kan een ambulancevliegtuig hier probleemloos landen en de patiënt daardoor aanzienlijk dichter bij het opnemende ziekenhuis brengen.

Ziekentransport met een lijnvliegtuig

Degenen die niet acuut ziek zijn, maar toch medische ondersteuning nodig hebben, kunnen op een lijnvlucht worden vervoerd. De voorwaarde hiervoor is dat de patiënt tijdens de duur van de vlucht kan zitten. Een liggend ziekenvervoer is alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk: Meestal vliegt een lijnvliegtuig alweer kort na de landing terug. De tijd aan de grond is dan zo kort, dat het inbouwen van de noodzakelijke stretcher niet mogelijk is. We controleren graag in uw geval, of een liggend ziekenvervoer in een lijnvliegtuig uitgevoerd kan worden.

Ieder ziekentransport met een lijnvliegtuig heeft een aanlooptijd van 1-2 dagen nodig. Gedurende deze tijd controleert de luchtvaartmaatschappij de medische gegevens van de patiënt en beslist of het transport naar wens kan worden uitgevoerd. Tijdens het gehele ziekenvervoer wordt de patiënt door een arts of paramedicus begeleid, die indien nodig, onmiddellijk kan ingrijpen.

Ziekentransport van bed naar bed

Als u besluit om voor een ziekentransport met de Ambulancevlucht-Centrale te kiezen, organiseren we niet alleen de ambulancevlucht. Wij zorgen voor het complete ziekentransport van bed tot bed, inclusief het grondtransport. Op de dag van het ziekentransport brengen wij de patiënt in de ambulance naar het vliegveld, vliegen hem medisch veilig naar de bestemming en brengen hem aansluitend in een ambulance naar het opnemende ziekenhuis.

Deze „bed tot bed“ service heeft voor u alleen maar voordelen: U hoeft zich geen zorgen te maken over de coördinatie, u kunt alle verzoeken met één contactpersoon bespreken en u heeft het goede gevoel, dat ervaren experts alles voor u regelen.

Wat kost het ziekentransport vanuit Kosovo?

De exacte prijs van een ziekentransport uit Kosovo hangt van verschillende beïnvloedende factoren af en wordt daarom voor elk geval afzonderlijk berekend. Vooral de bestemming en het benodigde vervoermiddel spelen een rol. Bovendien hebben de urgentie van het transport, de gezondheidstoestand van de patiënt en het aantal begeleiders ook invloed op de kosten van het ziekentransport. Wij geven u graag als onderdeel van het advies vrijblijvend en gratis een betrouwbare richtprijs voor uw aanvraag.

Neem contact met ons op

Wij zijn uw ervaren, betrouwbare contactpersoon voor ziekentransport uit Kosovo. Voor een kosteloos advies of een vrijblijvende aanbieding staan we dagelijks 24 uur per dag tot uw beschikking. Neem contact met ons op:

Terug naar het overzicht