Vliegen na het duiken

Leestijd: 2 minuten

Veel Nederlanders gaan op vakantie om te genieten van de prachtige onderwaterflora en -fauna. Maar als u wilt duiken, zijn er verschillende regels waaraan u zich moet houden. Zo weten de meeste mensen dat ze een bepaalde tijd moeten wachten tussen het duiken en hun vlucht naar huis, maar waarom is dat eigenlijk?

Waarom kan vliegen na het duiken gevaarlijk zijn?

Duiker

Wanneer u duikt, ademt u onder druk lucht in. Deze drukt zorgt ervoor dat u stikstof in uw lichaam opneemt. Normaal gesproken wordt stikstof niet in het lichaam opgenomen en wordt ingeademde stikstof direct weer uitgeademd, het lichaam is namelijk niet in staat om op lange termijn stikstof op te slaan. Tijdens het duiken wordt er voor korte tijd stikstof in het lichaam opgeslagen, dit is in principe niet gevaarlijk, zolang u zich aan de nultijd van uw duik heeft gehouden. De nultijd is de maximale tijd die u op een diepte mag doorbrengen.

Wanneer u aan het eind van uw duik naar de oppervlakte begint te stijgen, neemt de druk op het lichaam langzaam af. Door het afnemen van de hoeveelheid druk op het lichaam kan de stikstof door het lichaam worden afgegeven. Zo wordt uw lichaam langzaam weer ‘schoon’ de ingeademde stikstof. Afhankelijk van de lengte en frequentie van duiken kan het een tijd duren voor alle opgenomen stikstof het lichaam heeft verlaten.

U vraagt zich misschien af wat dit met vliegen te maken heeft. Wanneer u opstijgt met een vliegtuig, neemt de druk in de cabine langzaam af. Hierdoor bevindt u zich in het vliegtuig onder een lagere druk dan op de grond. Het verschil in druk tijdens het vliegen is vergelijkbaar met het drukverschil tijdens het opstijgen aan het eind van uw duik. Wanneer u te snel na het duiken in het vliegtuig stapt, kan de opgenomen stikstof die na de duik nog in het lichaam zit voor problemen gaan zorgen.

Het verschil in druk in het vliegtuig zorgt ervoor dat de opgenomen stikstof in het lichaam gaat ontsnappen. Hierbij kan de stikstof die u heeft opgenomen tijdens de duik kan zich gaan clusteren (groeperen) waardoor er belletjes in uw lichaam vormen. Deze belletjes noemt men decompressieziekte. Symptomen van decompressieziekte kunnen uiteenlopen van huiduitslag tot flauwvallen of zelfs overlijden.

Is vliegen na het duiken mogelijk?

Als u vlak na het duiken in het vliegtuig stapt, bestaat er een kans op decompressie. Door de verminderde luchtdruk produceert stikstof bellen in het weefsel, die de bloedsomloop kunnen blokkeren en grote symptomen in ons lichaam kunnen veroorzaken. Zelfs in de drukcabine van een modern vliegtuig is het gevaar van decompressieziekte aanzienlijk groter. Wees dus voorzichtig! De verleiding om te duiken kan groot zijn, maar doe dit niet vlak voor u retourvlucht om problemen te voorkomen.

In ernstige gevallen veilig vliegen met een ambulancevlucht, zelfs na het duiken

Ambulancejet

De geschiktheid van de patiënt om te vliegen (ook bekend als "fit-to-fly") wordt vóór elke patiëntvlucht geëvalueerd. Voorwaarde voor deelname aan de vlucht is dat de gezondheid van de patiënt niet verslechtert als gevolg van de vlucht. Aan deze eis wordt doorgaans voldaan omdat een ambulancevliegtuig medische apparatuur en een arts aan boord heeft. Veel patiënten op intensieve zorgen kunnen per ambulancevliegtuig reizen, zelfs wanneer reizen met een vliegtuig geen optie is. De arts beoordeelt of een patiënt geschikt is om te vliegen. Daarbij wordt rekening gehouden met de medische gegevens.

Wat kost een ambulancevlucht?

De kosten van het vervoer van een patiënt worden door vele variabelen beïnvloed. De kosten van een ambulancevlucht worden soms niet gedekt door uw zorgverzekering of de vergoeding is ronduit nog een vraagteken. De vraag hoeveel een ambulancevlucht specifiek in deze omstandigheden kost, wordt vaak gesteld. Er is echter geen eenvoudig antwoord, aangezien de kosten van een ambulancevlucht meestal worden bepaald door de volgende factoren:

  • De fysieke toestand van de patiënt
  • De afstand die moet worden afgelegd
  • Het gebruikte vliegtuig of een helikopter
  • Urgentie
  • De beschikbaarheid van de vereiste vervoermiddelen

Ambulancevlucht-centrale, uw hulp bij het organiseren van een vlucht

Heeft u een vlucht met medische zorg nodig? Dan is Ambulancevlucht Centrale uw betrouwbare partner. Onze deskundige medewerkers geven u graag advies over uw mogelijkheden. De medische afdeling bepaalt aan de hand van medische gegevens of een patiënt geschikt is om te reizen. Wij organiseren uw ambulancevlucht snel en betrouwbaar en werken dagelijks volgens de strenge ISO 9001 normen, waarvoor wij ook gecertificeerd zijn.

Neem contact met ons op

U kunt 24 uur per dag bij ons terecht voor gratis advies. Op verzoek berekenen wij vrijblijvend de kosten van uw repatriëring.

Neem contact met ons op