Vliegen na een operatie

Leestijd: 3 minuten

Waarom kan vliegen na een operatie complicaties veroorzaken?

Dankzij de medische vooruitgang zijn chirurgische ingrepen normaliteit geworden voor patiënten over de hele wereld. De meeste patiënten geven er de voorkeur aan dat hun operaties worden uitgevoerd door gespecialiseerde ervaren chirurgen en aanvaarden hiervoor ook een reis naar het buitenland. Andere patiënten moeten geopereerd worden terwijl ze in het buitenland verblijven, vanwege vakantie of een zakenreis. Het reizen na een operatie is zeer riskant, omdat patiënten in deze periode erg kwetsbaar zijn. Dit artikel presenteert de beste manieren om te reizen na een operatie.

Of het al dan niet veilig is om te vliegen, hangt sterk af van het type ingreep dat wordt uitgevoerd. Vliegen na kleine chirurgische ingrepen is zelden gevaarlijk en levert een gering risico op postoperatieve complicaties op. Kort na een zware operatie kan reizen per vliegtuig de gezondheid ernstige schade toebrengen. Er kunnen infecties, diep-veneuze trombose of bloedstolsels optreden.

Een vlucht met een commercieel lijnvliegtuig kan bijzonder gevaarlijk zijn. De cabinedruk in het vliegtuig verschilt van de luchtdruk op de grond, wat uiteenlopende problemen tot gevolg kan hebben. In geval van complicaties kunt u in het vliegtuig niet de benodigde medische begeleiding ontvangen. Het gebrek aan medische faciliteiten tijdens een commerciële vlucht en het ontbreken van een medische deskundige die u op zo’n cruciaal moment bijstaat, kan leiden tot ongunstige gevolgen voor de gezondheid. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat u na een operatie aan boord van een vliegtuig stapt.

Bovendien kan de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert u de toegang tot het vliegtuig ontzeggen als het vermoeden bestaat dat u niet fit genoeg bent. U moet van tevoren contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij, zodat deze uw medische toestand kan beoordelen en kan beslissen of u in staat bent om te vliegen.

Hoe lang moet u wachten met vliegen?

Hoe lang u moet wachten, hangt af van het type operatie dat u hebt ondergaan. Bijvoorbeeld:

Soort operatieBenodigde wachttijd voor het vliegen
KnieoperatieVier tot zes weken
Staaroperatie24 uur
Arthroscopische chirurgieTwee weken
Heupvervangende operatieDrie maanden
Laparoscopische operatieVier tot vijf dagen
SinusoperatieTwee weken
Operatie aan halsslagaderGeen wachttijd nodig
StomaGeen wachttijd nodig
Laserchirurgie bij retinadefectTot goedkeuring door arts
HersenchirurgieZeven tot tien dagen
HartoperatieEen week tot 10 dagen
Hernia operatieVier tot tien dagen
GalblaasverwijderingAfhankelijk van de arts

Waarom per ambulance vlucht reizen indien u moet vliegen?

Na een operatie volgt er een kritieke periode waarin u een verhoogd risico loopt op postoperatieve complicaties. Op zo’n moment mag u alleen vliegen als het absoluut noodzakelijk is en u over de toestemming van uw arts beschikt. Als u beslist moet reizen, is een ambulance vlucht een goede keuze.

Medische vluchten kunnen met een gespecialiseerd ambulancevliegtuig dat is uitgerust met speciale medische apparatuur [Link] of met een commercieel lijnvliegtuig worden uitgevoerd. Een ambulance vliegtuig biedt drie soorten diensten aan: medische apparatuur, opgeleid medisch personeel dat u kan begeleiden en speciale geneesmiddelen die nodig zijn voor dergelijke omstandigheden. Vliegen per ambulancevliegtuig heeft als bijkomend voordeel dat de cabinedruk zo kan worden aangepast dat er geen problemen ontstaan.

De Ambulancevlucht Centrale biedt snelle en veilige medische vluchten aan voor patiënten die een operatie hebben ondergaan. Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar voor gratis advies.

Vergoed de verzekering de kosten van een ambulance vlucht?

Dit hangt in de eerste plaats af van het type ziektekostenverzekering dat u hebt afgesloten. In het beste geval kunnen de kosten van een ambulance vlucht worden gedekt door de ziektekostenverzekering van uw werkgever of door particuliere ziektekostenverzekeraars. In andere gevallen hebt u een speciale reisverzekering nodig.

Sommige verzekeraars dekken echter in slechts zeer uitzonderlijke gevallen de kosten van een ambulance vlucht. Als de vlucht bijvoorbeeld dringend en noodzakelijk is en binnenlands plaatsvindt, worden de complete kosten meestal door de verzekeraar overgenomen. De kosten worden echter niet vergoed wanneer er over de grens wordt gevlogen of wanneer de verzekeraar van mening is dat de patiënt op de plaats van verblijf deskundig kan worden behandeld.

Lees de verzekeringspolis altijd goed door. Hierin staan de details over de medische repatriëring en het gebruik van ambulance vlucht. Zelfs wanneer de verzekeraar de kosten dekt, kunt u te maken krijgen met medeverzekering en eigen risico. Dit zou kunnen betekenen dat u enkele extra uitgaven zelf moet betalen. Neem contact op met uw verzekeringsagent als u vragen heeft over de verzekeringsdekking. Ook wanneer u niet verzekerd bent of uw verzekeraar weigert om de kosten voor een ambulance vlucht te vergoeden, bieden wij u een veilige medische vlucht aan.

Hoe berekenen we de kosten van uw ambulance vlucht?

De kosten van een ambulance vlucht hangen af van verschillende factoren. Er zijn geen vaste prijzen. De belangrijkste factoren die een rol spelen bij het opmaken van de offerte zijn:

  • aanlooptijd voor de vlucht
  • afstand die door het ambulance vliegtuig wordt afgelegd
  • de gezondheidstoestand van de patiënt
  • het gebruikte type vliegtuig
  • het aantal personen dat de patiënt begeleidt

Bij het opstellen van een op uw wensen afgestemde offerte wordt rekening gehouden met al deze factoren. Hierbij beloven we dat onze prijzen, ongeacht al deze factoren, klantvriendelijk zijn. U kunt ons dag en nacht bereiken. We bieden u een gratis gesprek aan, ter voorbereiding van een offerte op maat. We kunnen bovendien een offerte voor uw verzekering opstellen. Dit gebeurt snel en zelfs tijdens feestdagen of in het weekend. Met de Ambulancevlucht Centrale hoeft u zich nergens zorgen over te maken.

Waarom een beroep doen op de Ambulancevlucht Centrale?

Wij zijn een eersteklas dienstverlener voor ambulance vluchten die voldoet aan alle industriestandaarden wat medische repatriëring betreft. Wat ons onderscheidt van andere aanbieders is de kwaliteit van onze dienstverlening. Wij geloven in de beste medische zorg tijdens de vlucht, en we streven ernaar om u deze optimale zorg aan te bieden. Kies nu voor de Ambulancevlucht Centrale voor uw medische repatriëring, want:

  • We bieden 24 uur service per dag, 7 dagen per week, zelfs tijdens feestdagen.
  • Voor elke vlucht leveren we pakketten op maat.
  • We maken meerdere manieren van reizen mogelijk. Zowel per commercieel lijnvliegtuig als ook per ambulancevliegtuig.
  • We beschikken over 40 jaar ervaring op het gebied van medische repatriëring.
  • Of het nu Afrika, Azië, Europa of Noord-Amerika is: we zijn actief in alle uithoeken van de wereld.
  • Al onze vliegtuigen zijn uitgerust met de beste medische apparatuur.
  • We geloven in de kwaliteit van dienstverlening.
  • Bij ons kunt u samen reizen met uw dierbaren.
  • We bieden betaalbare en concurrerende tarieven.
  • We werken volgens de ISO 9001-normen.

Neem contact met ons op

Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar en geven u graag en kosteloos advies. Op verzoek berekenen wij de kosten van uw repatriëring zonder verplichting.

Neem contact met ons op