Vliegen met een verkoudheid

Leestijd: 3 minuten

Hoesten, keelpijn, heesheid. Drie bekende verschijnselen die vaak worden genoemd in verband met een verkoudheid. Een volwassene in Centraal-Europa heeft gemiddeld 1-2 keer per jaar last van een verkoudheid en verdraagt de symptomen al dan niet zonder te klagen en met de verwachting, dat de klachten na ongeveer een week weer voorbij zullen zijn.

Bent u verkouden?

Het woord verkoudheid is geen medische term, maar beschrijft over het algemeen een gezondheidstoestand. Wat in de volksmond bekend staat als ‘verkoudheid’ of ‘griep’, wordt in de geneeskunde beschreven als een infectieziekte die de slijmvliezen van de neus, keel en/of bronchiën aantast.

De ziekte wordt veroorzaakt door virussen die door besmette personen via de lucht of via contact worden verspreid. De virussen kunnen zich ook al in de keel bevinden en bijvoorbeeld door koude tocht geactiveerd worden. Bij een infectie van de bronchiën of de luchtwegen kunnen naast virussen ook bacteriën een rol spelen. In deze gevallen spreekt men van een superinfectie wat kan zorgen voor een koorts van meer dan 38 graden.

De symptomen van een griepinfectie zijn zeer divers en komen zeker niet alleen voor bij een verkoudheid. Enkele symptomen zijn:

  • Verstopte neus
  • Loopneus
  • Heesheid
  • Keelpijn
  • Koorts
  • Hoesten
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Soms verloopt de overgang naar een ander ziektebeeld vloeiend. Een verkoudheid kan zich ontwikkelen tot een longontsteking, acute middenoorontsteking of een bijholteontsteking.

Waarom vliegen met een verkoudheid wordt afgeraden

Er zijn twee redenen waarom het niet goed is aan boord van een vliegtuig te gaan wanneer men verkouden is. Ten eerste zijn de slijmvliezen in de neus en keel gezwollen. Hier bevindt zich de verbinding naar het middenoor, die voor de beluchting van het middenoor dient. Bij opgezwollen slijmvliezen is deze verbinding, die buis van Eustachius of tuba auditiva wordt genoemd, gedeeltelijk of compleet verstopt. Dit verschijnsel staat ook bekend onder de naam syringitis.

Het probleem tijdens de vlucht is, dat bij de daling of landing de druk op de oren toeneemt. Meestal kan de druk verminderd worden door de oren te ploppen door te geeuwen, kauwgom te kauwen of te slikken terwijl de neus wordt dichtgedrukt. Ook neusdruppels die zwelling tegengaan een half uur voor het opstijgen nemen, kunnen het drukgevoel verbeteren.

Deze tips werken echter niet altijd bij een verstopte buis van Eustachius. Daarnaast is de lucht in de vliegtuigcabine ook nog eens droog, wat het opzwellen van de slijmvliezen bevordert. Dit kan leiden tot een zogenaamd barotrauma, dat door de snelle verandering van de luchtdruk in het vliegtuig ontstaat. De gevolgen variëren van ernstige oorpijn tot blijvende schade aan het binnenoor.

Normaal gesproken is vliegen bij een lichte verkoudheid geen probleem. Vóór u in een vliegtuig stapt is het echter wel belangrijk een bezoek aan een KNO-arts te maken. De arts besluit of de patiënt te ziek is voor een vliegreis. Een vlucht kan namelijk gevaar opleveren wanneer de slijmvliezen van de bronchiën opgezwollen zijn. Een verkoudheid vormt vrij vaak het begin van een bronchitis. Bij een bronchitis hoopt zich slijm op in de bronchiën, dat normaal wordt opgehoest. Doordat dit slijm vast zit is tegelijkertijd de longfunctie beperkt.

Het taaie slijm belemmert de uitwisseling van de longblaasjes aan de uiteinden van de bronchiën. In een vliegtuig heerste een lagere luchtdruk, die ongeveer overeenkomt met een hoogte van 2500 m boven zeeniveau. Voor passagiers die gezond zijn of lichte klachten hebben, vormt dit geen probleem. Mensen met bronchitis kunnen echter in de problemen raken. Door de lage luchtdruk stijgt de ademhalingsfrequentie, die als gevolg van de bronchitis al versneld was. Bovendien beschikt de persoon over een algemeen slechte conditie door de overige verkoudheidsverschijnselen. In het ergste geval kan dit negatieve effecten op het hart hebben, vooral als er misschien al aandoeningen bestaan. Ook roken, overgewicht en te weinig sport vormen risicofactoren.

Hier zijn nog wat algemene tips voor het verhelpen van uw verkoudheid:

  • Drink voldoende water
  • Geef uzelf een moment, kom tot rust en slaap goed
  • Zit niet in de buurt van sigaretten rook
  • Zorg voor voldoende frisse lucht

In geval van nood ook met een verkoudheid veilig met een ambulancevlucht vliegen

Als je niet voldoende rust neemt bij een verkoudheid, kun je nog veel zieker worden en als dat gebeurt kan dit tot meer schade lopen. Het is daarom vaak het beste om een aanstaande vlucht zo lang uit te stellen, totdat de verkoudheid voorbij is. Soms is de vlucht echter ook bij een zware verkoudheid onvermijdelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de verkouden persoon op vakantie is en naar huis wil gaan om te herstellen in hun vertrouwde omgeving. Een vliegreis kan de bestaande symptomen echter aanzienlijk verergeren. Als de KNO-arts een lijnvlucht afraadt, kan een vlucht met een ambulancevliegtuig worden overwogen. Met een ambulancevlucht daalt het risico dermate, dat er een minimale kans op gevaar bestaat. De passagier kan dan ondanks de verkoudheid snel en veilig naar huis vliegen.

In een ambulancevliegtuig kan, indien nodig, met een zogenaamde Sea Level vlucht de daling van de luchtdruk tijdens een stijging vermeden worden. Hier wordt een versterkte drukcabine toegepast, waarin de atmosferische druk onder de kritische waarde blijft. Bovendien wordt er niet op de hoogtes van passagiersvliegtuigen gevlogen.

De druk op het binnenoor bij de landing is dan al veel geringer. Daarnaast worden de luchtwegen minder belast. Bij een ambulancevlucht staat er daarnaast medisch personeel en adequate medische apparaat paraat om eventuele kritieke situaties onder controle te krijgen en schade aan de gezondheid te voorkomen.

Hoeveel kost een ambulancevlucht?

De prijs van een ambulancevlucht is alleen beschikbaar op aanvraag. Voordat dit mogelijk is zijn er meerdere gegevens nodig en moeten enkele vragen worden beantwoord. Iedere ambulancevlucht is zo verschillend van de andere dat er geen algemeen antwoord is. Voor de exacte prijs zijn verschillende factoren van toepassing:

  • Vliegafstand
  • Urgentie
  • Toestand patiënt
  • Aantal begeleiders
  • Transport over land

Aan de hand van deze factoren berekenen wij de prijs voor uw individuele ziekentransport.

De Ambulancevlucht Centrale, de professionals in het organiseren van ambulancevluchten

Wij zorgen voor een snelle terbeschikkingstelling van een volledig passend ambulancevliegtuig inclusief bemanning en medisch personeel. Bovendien regelen we een uitrusting die op de patiënt is afgestemd, met de juiste medische apparatuur. Vanzelfsprekend handelen we belangrijke zaken met instanties af en regelen we de toestemming voor de betrokken luchthavens. Al deze processen kent de Ambulancevlucht Centrale van a tot z. We hebben immers jarenlange ervaring op dit gebied en beschikken over een uitstekend netwerk. Zelfs binnen een dag kunnen we een ambulancevlucht organiseren.

Neem contact met ons op