Vliegen met een instabiele nekwervelkolom (Ehlers-Danlos-Syndroom)

Leestijd: 3 minuten

Slechts weinig personen, die niet zelf betrokken zijn, weten, hoe ingrijpend de beperkingen zijn, die optreden als gevolg van een instabiele nekwervelkolom. Als de verbinding tussen de schedel en de wervelkolom ongewoon beweegbaar is - bijvoorbeeld door het Ehlers-Danlos-Syndroom, een ziekte van het bindweefsel-, kan dit het ruggenmerg, verschillende zenuwen of bloedvaten samenpersen of druk op de hersenstam uitoefenen. Mogelijke gevolgen zijn onder andere hoofd- en nekpijn, duizeligheid, spraak- of gezichtsproblemen en geheugenproblemen. Deze aandoeningen treffen vaak al jonge volwassenen. Hun levenskwaliteit neemt aanzienlijk af.

Neckbrace

Ook vliegreizen worden bemoeilijkt door een instabiele cervicale wervelkolom; zelfs in relatief milde gevallen kunnen de krachten, die met name bij de start en de landing op de nekwervelkolom werken,  symptomen uitlokken of verergeren. Dit is een reden waarom de betrokkenen op lijnvluchten een nekbrace dragen. Daarnaast brengt de vlucht veel andere belastingen met zich mee: lang staan of lopen op de luchthaven, veel drukte en zware bagage maken de vliegreis een zeer onaangename ervaring. Vaak kan de mobiliteitsdienst van de luchthaven hier tenminste enige verlichting bieden en bijvoorbeeld de patiënt in een rolstoel naar het vliegtuig brengen.

Instabiele nekwervelkolom: als een lijnvlucht onmogelijk is

In ernstige gevallen kan een lijnvlucht volledig worden uitgesloten: zo kan de druk op de hersenstam, bij voorbeeld, door zelfs lichte externe prikkels, zoals licht of geluid, ondraaglijk worden. Duizeligheid en pijn kunnen zelfs zo ernstig zijn, dat een lijnvlucht onmogelijk is. In dergelijke zware gevallen valt niet te denken aan een plezierreis. De behandeling van de instabiele cervicale wervelkolom - bijvoorbeeld door middel van een stabiliserende operatie - kan soms echter slechts door enkele specialisten worden uitgevoerd, die zonder vlucht nauwelijks te bereiken zijn. Veel Europese patiënten kiezen bijvoorbeeld voor een behandeling in Barcelona.

Patiëntentransport in een ambulancevliegtuig

Bombardier Learjet 35

In dergelijke gevallen kan een patiëntentransport in een ambulancevliegtuig de oplossing zijn. Hier is alles erop gericht om de patiënt voorzichtig en medisch veilig te transporteren. Een ervaren vluchtarts neemt de verantwoordelijkheid voor de patiënt aan boord over en zorgt samen met een verpleegkundige voor het welzijn van de patiënt. Indien gewenst kann, een familielid de vlucht begeleiden; er zijn geen andere passagiers aan boord van het vliegtuig. Op deze manier wordt de patiënt niet onnodig belast en worden hem de ongemakken van een lijnvlucht bespaard.

Ook op medisch gebied is alles geregeld. De apparatuur aan boord biedt condities, die vergelijkbaar zijn met die van een moderne intensive care unit en wordt vóór de vlucht specifiek aangepast, om een patiënt met een instabiele nekwervelkolom te vervoeren. Gedurende de complete vlucht verzorgt de medische crew slechts één patiënt en is daarom direct ter plaatse als ingrijpen nodig zou zijn.

Een ander voordeel van ambulancevliegtuigen is hun enorme flexibiliteit. Ze zijn precies op het gewenste tijdstip gereed voor vertrek - ook op de zeer korte termijn als de situatie dat vereist. Ambulancevliegtuigen zijn bovendien niet gebonden aan de grote internationale, commerciële luchthavens en kunnen in plaats daarvan ook op kleinere luchthavens opstijgen en landen. Ze kunnen de patiënt heel dicht in de buurt van zijn verblijfplaats oppikken waardoor het belastende transport over de weg zo kort mogelijk wordt gehouden.

Hoeveel kost een ambulancevlucht?

Slechts weinige verzekeraars dekken de kosten voor een ambulancevlucht naar het buitenland. Toch is het altijd de moeite waard, om contact op te nemen met uw eigen zorgverzekering en de kansen op volledige of tenminste gedeeltelijke dekking te bespreken.

Vooral wanneer de ambulancevlucht uit eigen zak moet worden betaald, willen patiënten en hun familieleden meestal een nauwkeurig overzicht hebben over de te verwachten kosten. Aangezien deze kosten individueel moeten worden berekend, kunnen we hier alleen maar toelichten, welke factoren in onze berekening worden opgenomen:

  • De af te leggen route heeft invloed op de kosten voor personeel en brandstof, maar mogelijk ook op de kosten, die verbonden zijn aan landings- en overvluchtvergunningen. Dit maakt de vliegroute een van de belangrijkste factoren.
  • De exacte gezondheidstoestand van de patiënt bepaalt, welke medische maatregelen nodig zijn tijdens de ambulancevlucht. Deze maatregelen zijn ook van invloed op de kosten van de vlucht.
  • Als er meer dan één begeleider in het ambulancevliegtuig mee moet, is het meestal nodig om een groter vliegtuig te gebruiken. Dit is meestal duurder dan kleinere modellen.
  • De beschikbaarheid van geschikte vliegtuigen op de gewenste dag van de vlucht heeft ook zijn weerslag op de prijs. Hoe langer de planningstijd en hoe groter de algemene tijdflexibiliteit van de vlucht, des te voordeliger is de vlucht over het algemeen.

Als u een betrouwbare indicatie voor uw specifieke geval wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bespreken graag uw individuele situatie en berekenen de kosten voor u geheel vrijblijvend.

Wat zijn de voordelen van de Ambulancevlucht Centrale?

Vertrouw op onze jarenlange ervaring. We hebben al tal van patiënten met een instabiele nekwervelkolom veilig op de plaats van bestemming gebracht, zodat ze door de beste specialisten behandeld konden worden. Dankzij ons internationale netwerk kunnen wij u voor elke route een ambulancevlucht aanbieden. Ook de afstemming met het ziekenhuis in het buitenland, dat de patiënt opneemt, verloopt soepel dankzij ons meertalige team. 

Om de patiënt zo weinig mogelijk te belasten, bieden wij onze "bed-tot-bed service" aan. We halen onze passagier met een ambulance van zijn verblijfplaats op en brengen hem naar de luchthaven - rechtstreeks naar het wachtende ambulancevliegtuig. Ook op de plaats van bestemming staat er een ambulance klaar, die de patiënt naar het ziekenhuis brengt. Uiteraard coördineren we alle afhaal- en overdrachtstijden en voorkomen zo onnodige vertragingen.

U hebt nog vragen?

Als u meer wilt weten over het repatriëringsproces, raden wij u aan een kijkje te nemen in onze FAQ.

Neem contact met ons op

Wij zijn de betrouwbare partner voor uw ambulancevlucht. Ons ervaren team staat 7 dagen per week, 24 uur per dag voor u klaar en adviseert u graag.

Neem contact met ons op