Vliegen met een hersentumor

Leestijd: 4 minuten

In Nederland treedt bij ongeveer 1400 mensen per jaar een misregulatie op tijdens de cel proliferatie bij de vorming van nieuw lichaamsweefsel in het gebied van de hersenen. In de volksmond wordt dit ook wel een hersentumor genoemd. In deze blog bekijken wij wat een hersentumor is en hoe u het veiligste kunt reizen met deze vorm van kanker.

Wat is een hersentumor precies?

Een hersentumor kan het beste omschreven worden als een ongecontroleerde woekering van cellen. Medisch gezien zijn alleen de tumoren van het neuro ectoderm weefsel hersentumoren. Er bestaan echter ook intracraniële tumoren, die als uitzaaiingen van andere kwaadaardige tumoren, bijvoorbeeld bij borstkanker, in de hersenen binnendringen. Het grootste probleem bij een hersentumor is de plaats waar deze ontstaat. De hersenen worden zeer goed beschermd door de menselijke schedel, met beenderen die ongeveer 7 mm dik zijn. Dit zorgt er voor dat het behandelen van deze kanker zeer moeilijk is. Tegelijkertijd is er geen ruimte om te ontwijken wanneer er een zwelling optreedt. Tumor is overigens het Latijnse woord voor zwelling. Daarom zijn zowel goedaardige als kwaadaardige hersentumoren gevaarlijk.

De tumor kan al bij een gering formaat bepaalde delen van de hersenen beïnvloeden, afhankelijk van waar hij is ontstaan. Dit bemoeilijkt tevens een operatieve verwijdering, waarbij altijd het gevaar bestaat dat omliggend gezond weefsel beschadigd raakt. Over het algemeen probeert men om de hersentumor via bestraling of chemotherapie te behandelen respectievelijk ervoor te zorgen, dat de woekering zelf kleiner wordt. Dit proces kan soms maanden duren en er is vaak een kans dat de hersentumor terugkeert.

Als u in het buitenland verblijft en bijvoorbeeld over sterke en ongewone hoofdpijn klaagt, zou een arts na onderzoek te hebben gedaan de diagnose kunnen stellen dat er zich bij u op dat moment een hersentumor vormt. In een dergelijk geval wilt u vanzelfsprekend zo snel mogelijk terug naar huis, maar het zou zo maar kunnen dat de arts een vlucht naar huis afraadt. Houd hierom altijd in de gaten of u zich goed voelt voor u op reis gaat.

Waarom een vlucht met een hersentumor problemen kan opleveren

Het menselijk lichaam is gewend om een vrij hoge last op zijn schouders te dragen. Het draagt deze last voortdurend, zelfs tijdens de slaap. Wanneer men bijvoorbeeld op een berg of aan het strand staat, verschilt de luchtdruk, d.w.z. datgene wat als atmosfeer op ons drukt. De atmosfeer reikt immers tot ruim 10.000 m de hoogte in, wat een paar kilo’s oplevert.

Deze atmosferische druk bevindt zich echter niet alleen boven ons, maar ook in ons en om ons heen. Het menselijke bloed transporteert bijvoorbeeld zuurstofmoleculen, met andere woorden een gas dat met toenemende of afnemende luchtdruk uitzet of krimpt. Dit heeft gevolgen voor elk orgaan in het lichaam en vanzelfsprekend ook voor de de cellen van een hersentumor. In een vliegtuig neemt de luchtdruk af en zetten de cellen van de hersentumor uit, wat de druk op de omliggende hersengebieden extra versterkt en levensbedreigende gevolgen kan hebben.

Uw arts kan een Sea-Level vlucht voorschrijven

Vanzelfsprekend zal een arts in het buitenland, die bij een toerist een hersentumor diagnosticeert, zich bewust van de problemen zijn. Het behandelen van een hersentumor duurt vaak vele weken of zelfs maanden. Van patiënten kan echter niet worden verwacht dat ze zo lang in het buitenland blijven, helaas is het risico te groot is om naar huis te vliegen. De oplossing voor dit dilemma is het advies van de arts om de patiënt met een Sea Level Vlucht in een ambulance jet naar huis te laten terugkeren.

Hoe werkt een Sea Level Vlucht?

Een vliegtuig dat bijvoorbeeld dagelijks het traject Amsterdam - New York vliegt, bereikt een vlieghoogte van zo’n 10.000 m. In de passagierscabine heerst echter slechts een luchtdruk die overeenkomt met een hoogte van 2.500 m. Dit is te danken aan de kunstmatige atmosfeer, die in het vliegtuig door een drukcabine wordt gecreëerd. Voor gezonde personen vormen 2.500 m hoogte geen probleem. Voor personen met een hersentumor is dit echter wel het geval, zoals hierboven reeds beschreven. Wanneer de druk te hoog is zorgt dit mogelijk voor extra stress voor de tumor.

Bij een Sea Level Vlucht wordt een ambulancevliegtuig ingezet waarvan de cabine extra verstevigd is, zodat de luchtdruk verder verhoogd kan worden. De luchtdruk komt dan overeen met een hoogte van 800 à 900 m boven de grond. Bovendien vliegt de piloot niet op de maximaal mogelijke vlieghoogte, maar blijft er iets onder (in plaats van 10 .000 m bijv. slechts 7.000 m). De kunstmatige luchtdruk die zo ontstaat, zorgt ervoor dat het uitzetten van de tumorcellen in de hersenen zich dermate beperkt. Op deze manier loopt de patiënt minder risico op gevaar.

Wie draagt de kosten van een Sea Level Vlucht?

De ziektekostenverzekering vergoedt de kosten van een ziekentransport per ambulancevliegtuig niet. De enige mogelijkheid om het risico te dekken zonder zelf alles te moeten betalen, is het afsluiten van een reisverzekering, waarbij de optie van een repatriëring vanuit het buitenland in de polis moet zijn opgenomen.

Desondanks kan er zich, ook wanneer de mogelijkheid tot repatriëring schriftelijk vastgelegd is, in de algemene voorwaarden van de polis een addertje onder het gras bevinden. Het betreft hier de formulering ‘medische noodzaak’. Er is niet beslist sprake van een medische noodzaak, als er in het land van bestemming dezelfde medische behandelmogelijkheden zijn. De verzekeraars voeren dan soms aan dat een transport niet nodig is. De situatie ligt anders, wanneer de betrokken passage als medisch zinvolle repatriëring wordt beschreven. Een snelle blik in de polis biedt uitkomst: bij een ‘zinvol’ transport zal de verzekeraar de kosten voor de repatriëring over het algemeen overnemen. Dit zijn juridische details, die een hoop geld kunnen besparen. Of een repatriëring zinvol is of niet kan voor de patiënt meestal moeilijk te begrijpen zijn. Voor een ernstige situatie als deze is het natuurlijk altijd beter om zich in eigen land te laten behandelen.

Hoeveel kost een ambulancevlucht?

Het ontstaan van een hersentumor hangt niet af van erfelijke aanleg, noch van de reisbestemming. De tumor kan altijd en overal ontstaan, waardoor de berekening van de kosten in de eerste plaats ervan afhangt, waar ter wereld de diagnose gesteld werd. Pas wanneer deze berekening vaststaat, kunnen de overige kosten berekend worden.

Een ambulancevlucht komt in vrijwel geen enkel opzicht overeen met een lijn- of chartervlucht. Het is dan ook zinloos om hier aan de prijzen van budget luchtvaartmaatschappijen te denken. Een ambulancevlucht heeft slechts één enkel doel: een patiënt veilig naar huis brengen. Hiervoor moet er van alles geregeld worden en de kosten hiervoor moeten individueel berekend worden. Ervaring helpt echter hierbij, en daar ontbreekt het de Ambulancevlucht-centrale niet aan.

Voor het berekenen van een ambulancevlucht zijn er veel factoren die meewegen. De afstand, toestand van de patiënt en het tijdsframe van de missie zijn enkel een paar van de factoren die bijdragen aan de kosten. Door al deze variabelen is het niet mogelijk om een prijsindicatie te geven, wel kunnen wij een geheel vrijblijvende offerte op maat voor u maken. Alles wat wij hiervoor nodig hebben is een consultatie gesprek waarin wij de situatie kunnen afwegen.

De repatriëring met de Ambulancevlucht Centrale

De diagnose van een hersentumor is een zeer complexe medische aangelegenheid. Hetzelfde geldt voor de organisatie van een repatriëring vanuit het buitenland via een Sea-Level vlucht. Als professionals met jarenlange ervaring op het gebied van repatriëringen van patiënten uit alle delen van de wereld, weet het team van de Ambulancevlucht-centrale hoe de terugvlucht van een zieke patiënt snel, voordelig en zo behoedzaam mogelijk uitgevoerd kan worden.

Neem contact met ons op

Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar en geven u graag gratis advies telefonisch of per mail. Op verzoek berekenen wij de kosten van uw repatriëring geheel vrijblijvend. De Ambulancevlucht-centrale staat klaar om u hulp aan te bieden in moeilijke situaties.

Neem contact met ons op