Vervoersgeschiktheid voor een repatriëring

Bij de voorbereiding van ziekenvervoer in ambulancevliegtuigen kan de vraag naar de vervoersgeschiktheid van een patiënt opkomen. Voor veel patiënten is het niet duidelijk, wie deze vraag competent kan beantwoorden. Velen vertrouwen daarom op de mening van de artsen in de kliniek, waar de patiënt zich op dat moment bevindt. Vooral in het buitenland hebben veel patiënten en familieleden bovendien nog met spraak barrières te maken en geven de moed op gezien het verzet dat soms afkomstig is van de medische staf van de buitenlandse klinieken.

De medische meningen verschillen, met name als het gaat om het beoordelen van de transporteerbaarheid van intensive care-patiënten, omdat behandelende artsen zich vaak niet alleen verantwoordelijk voelen op de locatie van de kliniek, maar ook voor het vervoer van de patiënten per vliegtuig of helikopter.

Is een patiënt schikt voor vervoer, ook als:

  • De lokale artsen dit in twijfel trekken?
  • de familie de patiënt wil verplaatsen, maar onzeker is?
  • de verzekering het transport organiseren moet maar dit weigert?
  • we als familieleden zelf de risico’s van een patiëntentransport willen inschatten?

De eerste situatie ontstaat vaak, als de familie de patiënt zelf wil verplaatsen, maar de transporteerbaarheid door de behandelende artsen echter in twijfel wordt getrokken. In het tweede geval moet de realiseerbaarheid van het ziekentransport op wens van de familieleden worden beoordeeld. En in het derde geval gaat het er meestal om, de verzekering duidelijk te maken, dat een verplaatsing van de patiënt medisch noodzakelijk c.q. zinvol is. Neem in dergelijke gevallen contact met ons op, onze vluchtartsen hebben jarenlange ervaring en kunnen de vervoersgeschiktheid het beste beoordelen. En uitsluitend de arts, die uiteindelijk het ziekentransport begeleidt, draagt de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de patiënt. Vaak vindt in de aanloop van een repatriëring een gedetailleerde bespreking met de familie plaats, want er kan altijd een bepaald risico blijven bestaan – de cruciale vraag is hoe om te gaan met dit risico. Zelfs in het geval van een hoog transportrisico, moet samen met de behandelende artsen en de familie worden afgewogen of dit risico toch wordt genomen en of het minder is dan het risico om ter plaatse te blijven

Ambulancevliegtuigen kunnen ook nog met meer dan standaard intensive care equipment uitgerust worden, zodat ook transportvluchten van intensive care patiënten met een hoog risico op korte termijn, snel en medisch verantwoord kunnen worden uitgevoerd. De beslissing over de vervoersgeschiktheid van een patiënt neemt bovendien niet de arts in het ziekenhuis, maar altijd de begeleidende vluchtarts. Daarom kunt u op zijn oordeel vertrouwen, ook al is dit niet in de mening van uw behandelend arts. Wij raden u aan, een negatieve beslissing betreffende de transporteerbaarheid niet te accepteren, maar ook de second opinion van een hooggekwalificeerd vluchtarts aan te vragen. Deze dienst bieden wij u in het kader van uw aanvraag bij de Ambulancevlucht-Centrale steeds graag en gratis aan.

Neem contact met ons op!

Wij staan dagelijks 24 uur voor u klaar voor uw vragen. Neemt u contact met ons op voor een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte. Graag beoordelen onze vluchtartsen de transporteer-baarheid in uw specifiek geval.

Neem contact met ons op