Transport van intensive care-patiënten

Bij ernstige ziektes kan een intensieve medische behandeling noodzakelijk zijn. Intensieve behandelingen dienen om de vitale functies van de patiënt in stand te houden. Deze behandeling vereist het gebruik van speciale medische apparatuur, voor een permanente monitoring van de orgaansystemen, hartslag, bloeddruk en de zuurstofverzadiging. De gezondheidstoestand van de intensive care-patiënt wordt zo gecontroleerd en zo stabiel mogelijk gehouden.

Bij bijzonder ernstige ziektes of ongevallen in het buitenland is vaak een intensive care-transport naar een speciale kliniek nodig. Tijdens dit speciale transport van ziekenhuis naar ziekenhuis mag de zorg niet onderbroken worden, zodat er speciaal uitgeruste transportmiddelen moeten worden ingezet.

Welke vervoermiddelen zijn geschikt voor een intensive care-transport?

Op kortere afstanden wordt hiervoor meestal een speciale ambulance ingezet die uitgerust is voor het transport van intensive care-patiënten. Normale ambulances zijn niet geschikt voor het transport van intensive care-patiënten, omdat de medische uitrusting meestal ontoereikend is.

Bij intensive care-transporten onder grote tijdsdruk is een luchtredding zinvoller. Een traumahelikopter is in dat geval het meest geschikt voor het transport. Dankzij de mogelijkheid om buiten vliegvelden te kunnen landen, kan de patiënt vanaf elke plek getransporteerd worden. Vanwege de vrij korte actieradius van een helikopter is dit transportmiddel met name aan te bevelen voor transporten binnen Nederland. Een ambulancehelikopter wordt echter ook zeer vaak ingezet als transportmiddel naar de luchthaven voor het verdere vervoer per ambulancevliegtuig.

Bij het transport van patiënten die intensieve zorg nodig hebben over een lange afstand is een patiëntvriendelijk transport in een ambulancevliegtuig de beste optie. Voor het transport door de lucht worden volledig medisch uitgeruste ambulance jets ingezet, die in alle opzichten voldoen aan de eisen die aan een intensive care gesteld worden. Ze beschikken over een permanent geïntegreerde intensive care-uitrusting, die individueel kan worden aangepast aan de behoeften van de betreffende intensive care-patiënt. Indien nodig kan de apparatuur uitgebreid worden.

Bij intensive care-transporten moet er een geschikte arts en extra gespecialiseerd personeel aanwezig zijn. Om de toestand van de patiënt voortdurend in het oog te kunnen houden, is er vanzelfsprekend bij alle intensive care-transporten een vluchtarts aanwezig, die voor het welzijn van de patiënt verantwoordelijk is. Samen met de paramedicus staat hij altijd klaar voor de patiënt om in noodgevallen levensreddende intensive care-maatregelen te kunnen uitvoeren.

Veilige intensive care-transporten met de Ambulancevlucht Centrale

Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van het ziekentransport van intensive care-patiënten kunnen wij binnen de kortst mogelijk tijd een intensive care-transport organiseren. Ons breed opgezette team maakt de organisatie van het transport van A tot Z mogelijk. Om u zo veel mogelijk te ontlasten, nemen wij de complete organisatie en de communicatie met de behandelende artsen op ons.

Bij een persoonlijk vrijblijvend eerste gesprek bespreken wij alle vereiste maatregelen die nodig zijn voor een veilig en snel intensive care-transport. Op deze manier kunnen wij een individueel op de patiënt afgestemd intensive care-transport organiseren.

Neem contact met ons op

Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar en geven u graag en kosteloos advies. Op verzoek berekenen wij de kosten van uw repatriëring zonder verplichting.

Neem contact met ons op