Repatriëring in een ambulance: altijd een individuele afweging

Weet u, wat ons dagelijks werk zo spannend maakt? Dat wij mensen kunnen helpen en dat geen enkel geval zo is als het andere. Wanneer ons via ons internationale servicenummer een aanvraag betreffende een medische repatriëring uit het binnen- of buitenland bereikt, kiezen we altijd voor de best mogelijke transportweg in het belang van de patiënt. Is gezien de gezondheidstoestand van de patiënt en de route echt een ambulancevlucht nodig? En is dan een ambulancevliegtuig, een lijnvliegtuig of een helikopter het meest geschikte vervoermiddel? Of is een ambulance de optimale oplossing, om een patiënt van bed naar bed te transporteren?

Wanneer is een repatriëring, ook uit het buitenland, in een ambulance zinvol?

Doorgaans worden ambulances bij de redding in een noodsituatie ingezet. Op middelange afstanden vanuit het buitenland kan het dus zinvol zijn, ook gezien de kosten, de patiënt met een ambulance te vervoeren. Het is uiteraard altijd afhankelijk van de specifieke situatie, maar vaak is het mogelijk om de hele medische repatriëring met een ambulance uit te voeren.

De uitrusting van onze moderne ambulances is vergelijkbaar met de ICU-afdeling in een ziekenhuis. In deze voertuigen kan ons medisch team de patiënten stabiliseren en behandelen. Onze ambulance voertuigen zijn geschikt voor een ziekentransport op middellange afstanden waarbij de pneumatische vering van de voertuigen en de speciale vacuüm-matras op de brancards voor een optimaal comfort van de patiënt zorgen.

De brancard in de ambulance is verstelbaar, zodat de patiënt tijdens de rit naar eigen wens mag zitten of liggen. Hierdoor kan de patiënt zelf de meest comfortabele positie kiezen. Afhankelijk van de medische toestand van de patiënt wordt hij door een arts of door een ambulance-verpleegkundige begeleid. Vaak kunnen wij zelfs nog op dezelfde dag vertrekken.

Repatriëring in een ziekenauto: hierop moet gelet worden

Het grote voordeel van een repatriëring in een ambulance zijn de veelal geringere kosten vergeleken met een vervoer door de lucht. Soms is een ambulance sneller beschikbaar op de plaats van bestemming dan een helikopter of vliegtuig en kan direct tot aan het ziekenhuis rijden. Desondanks wegen we altijd nauwkeurig af, of een ambulance een zinvol alternatief voor een helikopter of een ambulance vliegtuig is. Tegelijkertijd moeten we ook rekening houden met factoren die een vervoer in de ambulance kunnen tegenspreken:

Files en ongelukken

Ambulances zijn aan het normale wegverkeer gebonden en kunnen onderweg naar het ziekenhuis net zo in een file terecht komen of door een ongeval worden opgehouden als andere voertuigen. Bij een geplande missie mag een ambulance geen zwaailicht aanzetten, dus heeft een ambulance bij deze transporten geen bijzondere rechten op de weg en beweegt niet sneller dan andere weggebruikers.

Onze ambulances zijn uiteraard uitgerust met moderne navigatietechnologie, zodat de chauffeurs op korte termijn alternatieve routes kunnen gebruiken en bekende files kunnen vermijden. Daarnaast houden we bij het plannen van elke missie rekening met de verwachte verkeerssituatie en proberen we de spits zo veel mogelijk te vermijden. Op deze manier kunnen we ongeplande vertragingen zoveel mogelijk beperken.

Onverwachte voorvallen

Zou de gezondheidstoestand van de patiënt onderweg onverwacht verslechteren, kan het eventueel bij een vervoer over de weg lang duren, voordat de oorspronkelijk gekozen kliniek wordt bereikt. Na een mogelijke spoedopname in een lokaal ziekenhuis moet de voortzetting van de repatriëring worden uitgesteld totdat de patiënt weer beter is.

Daarom controleren we de gezondheidstoestand van elke patiënt met de grootste nauwkeurigheid voordat hij in de ambulance wordt vervoerd. Het kan natuurlijk nooit helemaal worden uitgesloten dat de toestand van een patiënt plotseling kan verslechteren bij overplaatsing per ambulance. Dit risico kan echter worden geminimaliseerd door zorgvuldige medische onderzoeken.

Begeleiding en bagage

Bij een medische repatriëring in een ambulance kan maximaal één begeleidende persoon en slechts een minimum aan bagage worden meegenomen.

In somige gevallen kan een medische repatriëring in een ambulance een zinvol alternatief zijn voor een ziekentransport in een helikopter of een ambulancevliegtuig. Wanneer dit echter medisch te riskant is, vinden we altijd een veilig alternatief in het belang van de patiënt. Met het oog op het budget kan op langere afstanden bijvoorbeeld ook een repatriëring uit het buitenland in een lijnvliegtuig voordelig gerealiseerd worden.

Neem contact met ons op

Ons ervaren team staat dagelijks 24 uur voor u klaar. We verheugen ons op uw aanvraag en vinden samen de beste oplossing voor een veilig vervoer van de patiënt en voor uw budget.

Neem contact met ons op