Heupfractuur tijdens de vakantie

Een enkele ongelukkige val: Vooral bij senioren kan dit snel tot een heupfractuur leiden. Vaak zijn de botten bij ouderen niet meer zo stabiel en daardoor is het risico groter. Bij jonge mensen komt een heupfractuur echter zelden voor, maar na verkeersongelukken of ernstig vallen is het wel mogelijk.

Heupfractuur tijdens de vakantie

Natuurlijk kan men een heupfractuur ook tijdens de vakantie oplopen. Verschillende risicofactoren verhogen zelfs de kans.

  • In tegenstelling tot de eigen vier muren is een vakantiehotel een onbekende omgeving. Hier struikelt men veel makkelijker over de rand van een tapijt of traptrede.
  • Veel toeristen doen tijdens hun vakantie risicovolle activiteiten: Klimtochten, sprongen vanaf kleinere kliffen in de zee, kitesurfen of excursies met een quad. Als gevolg hiervan zijn ongelukken veel waarschijnlijker, die kunnen leiden tot een heupfractuur.
  • Het verkeer op straat is niet in ieder vakantieland even veilig. Toeristen raken makkelijker betrokken bij een verkeersongeluk, omdat ze de lokale verkeersregels niet kennen of verrast worden door de risicovolle rijstijl van de lokale bevolking.

Behandeling van een heupfractuur

Bij een heupfractuur is een operatie meestal niet te voorkomen – slechts zelden kan een dergelijke breuk op conservatieve wijze behandeld worden. Zowel de operatie als de daaropvolgende mobilisering van de patiënt moeten zo snel mogelijk na het ongeluk plaatsvinden. Ten slotte kan in het geval van een ongunstig beloop de mobiliteit van de patiënt permanent worden beperkt en zelfs chronische pijn kan niet worden uitgesloten als onjuist wordt behandeld.

Daarom wordt de operatie in de meeste gevallen nog in het vakantieland uitgevoerd. Maar voor de daaropvolgende herstelfase willen veel patiënten snel gerepatrieerd worden. Communicatie met de arts is thuis immers gemakkelijker en vrienden en familie kunnen de patiënt morele steun bieden. Bovendien zijn juist senioren na de operatie van een heupfractuur vaak in een slechte gezondheidstoestand en hebben daarom de best mogelijke medische zorg nodig. Dit is in het vakantieland vaak niet mogelijk.

In sommige gevallen geven de patiënten er de voorkeur aan, ook de operatie in hun thuisland uit te laten voeren. Dit geldt met name, wanneer het vertrouwen in de artsen in het vakantieland ontbreekt. Helaas zijn de medische normen in veel vakantielanden niet zo hoog, zodat een snelle repatriëring nog voor de operatie zinvol kan zijn. Dit moet echter op zeer korte termijn uitgevoerd worden, omdat alleen een snelle behandeling optimaal herstel belooft.

Betaalt de verzekering de repatriëring?

De wettelijk verplichte zorgverzekering dekt in principe geen repatriëring. Alleen degenen die een reisverzekering afgesloten hebben, kunnen op een vergoeding hopen. Vele polissen dekken uitsluitend medisch noodzakelijke repatriëringen. Een repatriëring vindt alleen dan plaats, als een passende behandeling in het vakantieland niet mogelijk is. In principe is echter in de meeste landen ter wereld de behandeling van een heupfractuur mogelijk.

Sommige verzekeringsmaatschappijen zijn bereid „alleen“ de kosten over te nemen, als het om een medisch zinvolle repatriëring gaat. In zulke gevallen is de behandeling in het vakantieland weliswaar mogelijk, echter in het thuisland zijn betere resultaten te verwachten. Met betrekking tot een heupfractuur zijn vele gevallen medisch zinvol: Hoe beter en sneller de patiënt wordt behandeld, hoe groter de kans dat hij zijn volledige mobiliteit terugkrijgt.

Een ander probleem bij de vergoeding van de kosten door de verzekeringsmaatschappij kan de reactietijd zijn. Door bureaucratisch getouwtrek kan het een paar dagen duren, voordat de verzekeringsmaatschappij een beslissing genomen heeft. Tijdens deze periode krijgt de patiënt niet de optimale verzorging en er gaat zo waardevolle tijd voor de mobilisering verloren.

Veel patiënten kiezen voor een particulier georganiseerde repatriëring als de verzekering de kostenovername weigert of als het besluitvormingsproces te lang duurt.

Welk vervoermiddel is geschikt?

De mogelijkheden voor een repatriëring na een heupfractuur hangen van de gezondheidstoestand van de patiënt af. De volgende vervoermiddelen kunnen worden overwogen:

Ambulancevliegtuig

Als de operatie nog niet is uitgevoerd of de patiënt zich na de operatie in een slechte gezondheidstoestand bevindt, wordt een ambulancevliegtuig voor het ziekenvervoer overwogen. Dit kan heel snel startklaar gemaakt worden – vaak nog op dezelfde dag – en is wereldwijd inzetbaar. Zo kan de noodzakelijke operatie in het thuisland zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Door medisch opgeleid personeel en moderne apparatuur aan boord kunnen ook patiënten met een slechte gezondheidstoestand vaak veilig worden vervoerd per ambulancevliegtuig.

Lijnvliegtuig

Als de patiënt na een heupfractuur-operatie in stabiele toestand is, kan zijn repatriëring ook met een lijnvliegtuig uitgevoerd worden. Hier is in ieder geval een aanlooptijd van een tot twee dagen nodig. De patiënt ligt tijdens de vlucht op een stretcher, die extra voor het vervoer in het lijnvliegtuig wordt ingebouwd. Een medisch geschoolde vluchtbegeleider zorgt voor het welzijn -ofwel een paramedicus of een arts. Door de aanlooptijd, die voor de medische evaluatie met de lijndienstmaatschappij nodig is, komt een ziekenvervoer met een lijnvlucht pas na de succesvolle operatie ter sprake. Daarvoor zou de noodzakelijke operatie door de wachttijd te lang vertragen.

Uw voordelen met de Ambulancevlucht-Centrale

Bij een heupfractuur is de tijd altijd kort om optimale behandelingsresultaten te kunnen bereiken. Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar – ook in de weekenden en op feestdagen. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren en kunnen we de ambulancevlucht zo snel mogelijk organiseren.

Ons competente, internationale team is wereldwijd voor u inzetbaar en kan bijna overal met de lokale artsen communiceren in de lokale taal. Zo kunnen we taalbarrières overwinnen en veel organisatorische inspanningen van u overnemen. Onze ambulancevloot is over de hele wereld op strategische punten gestationeerd, zodat we voor u in elke situatie tijdig een ambulancevliegtuig kunnen regelen. U kunt dus vertrouwen op een snel, veilig ziekenvervoer.

Uiteraard verzorgen we niet alleen de ambulancevlucht, maar we organiseren ook het complete ziekenvervoer van bed tot bed. Dus halen wij de patiënt met de ambulance in het ziekenhuis op en brengen hem veilig naar het vliegveld. Ook na de ambulancevlucht staat op de luchthaven van bestemming een patiënt of ambulance klaar en brengt de patiënt naar het ontvangende ziekenhuis. Wij coördineren alle vertrek- en ophaaltijden en kunnen hierdoor onnodige vertragingen voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Uitgebreide informatie hebben we in onze FAQ voor u verzameld. Hier vindt u veel interessante feiten over de organisatie en het verloop van ambulancevluchten.

Neem contact met ons op

Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar en geven u graag en kosteloos advies. Op verzoek berekenen wij de kosten van uw repatriëring zonder verplichting. Neem contact met ons op:

Terug naar het overzicht