Hartaanval in het buitenland: Snelle repatriëring naar Nederland

Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk willen we gedurende de vakantie van onze rust en de omgeving genieten. Dit gaat helaas vaak anders en stellen we ons hart tijdens de reis bloot aan grotere belastingen dan in het dagelijkse leven. Cardiologen waarschuwen ervoor, dat het risico op een hartinfarct tijdens het reizen vaak stijgt. We noemen de redenen en leggen uit waarom na een hartinfarct in het buitenland een snelle repatriëring naar Nederland vaak een aanrader is.

Hartinfarct in het buitenland

3 redenen voor een verhoogd risico op een hartinfarct gedurende de vakantie

Afhankelijk van hoe u uw reis plant, kunnen verschillende factoren verantwoordelijk zijn voor een verhoogd risico op een hartaanval.

1 Temperatuurverschillen

Veel vakantiegangers kiezen bewust voor een vakantie in bijzonder zonnige regio’s. Mallorca, de Dominicaanse Republiek of Qatar: Deze bestemmingen hebben zomerse temperaturen, eindeloze stranden en de heldere, koele zee. Maar de grote temperatuurverschillen met het thuisland, het contrast tussen middaghitte en de hotelkamer met airconditioning en de plotselinge afkoeling door een sprong in zee of in het zwembad bij het hotel kunnen grote problemen voor de bloedsomloop veroorzaken. Vaak zien mensen de ernst van de situatie niet in en lopen ze tijdens hun reis onnodig risico op voor hun hart. Het is juist een hart dat al verzwakt is en onder deze omstandigheden niet altijd even goed functioneert.

2 Vrijetijdsactiviteiten

Veel mensen storten zich tijdens de vakantie in talloze activiteiten. Natuurlijk wil men geen bezienswaardigheid missen dus is een stukje lopen hier en daar normaal, ook lange wandelingen en klimtochten of een omvangrijk animatieprogramma vinden veel vakantiegangers een gezond idee. Met zo veel fysieke belastingen op een dag zijn in de vakantie hoger dan in het dagelijks leven en aan rust- en drinkpauzes wordt te zelden gedacht. Deze inspanningen, vaak nog in combinatie met hoge temperaturen, brengen het hart aan zijn grens – en vaak ook nog daaraan voorbij.

3 Leisure sickness ("Vakantie moe")

Ziek van het niets doen? Ook dat kan gebeuren. Dit geldt voor diegene die in zijn werkomgeving voortdurend op volle snelheid functioneert, voor hen is een week niets doen al een enorme vraag op het lichaam. Het immuunsysteem en de bloedsomloop doen er ook alles aan om ziekten in stressfasen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar zodra de stress afneemt is men juist bijzonder vatbaar. Vaak heeft men dan ook gelijk aan het begin van een ontspanningsvakantie een kou of een griep te pakken. Maar ook ernstige ziekten kunnen voorkomen – zelfs een hartinfarct.

Hartinfarct op tijdens uw reis: Wat te doen?

Een hartinfarct tijdens vakantie kan niet alleen oudere mensen, maar kan iedereen treffen. Daarom is het belangrijk om te weten, wat men in zo een noodgeval gaat doen. Raadpleeg ten eerste altijd lokale noodhulpdiensten als u zich niet goed voelt. Beperk de schade die uw lichaam oploopt altijd zoveel mogelijk door van te voren deze contacten te weten.

In het buitenland is de communicatie met de plaatselijke artsen vaak door spraak barrières slechts beperkt mogelijk. Als een vakantieganger in het buitenland een hartinfarct krijgt, kan hij vaak geen begrijpelijke verklaringen over de voorgeschiedenis afgeven. Er is hoogstwaarschijnlijk geen arts ter plaatse die Nederlands spreekt en kan er dus moeilijk een lijst van medicijnen die moeten worden genomen op worden gesteld. Dat maakt het moeilijker passende medische zorg te verstrekken. Bovendien zijn in vele buitenlandse klinieken – vooral het buiten-Europese grenzen – de medische standaarden niet zo hoog als in Nederland. Deze omstandigheden kunnen tot problemen voor de revalidatie zorgen. Een goede cardiologische behandeling is na een hartinfarct tijdens de vakantie daarom meestal slechts in een Nederlandse kliniek mogelijk. U hoeft zich niet onnodig letsel op te laten lopen in een buitenlands ziekenhuis. Een snelle repatriëring van de zieke is in vele gevallen de beste oplossing.

Repatriëring na een hartinfarct in een helikopter

Een hartinfarct is een levensbedreigende ziekte, die snel medisch ingrijpen vereist. Daarom zetten we bij een hartinfarct in het buitenland soms een ambulancehelikopter in. Hij kan meestal in de buurt van een ziekenhuis of vaak zelfs veilig op het ziekenhuisgebouw landen. Dit elimineert het tijdrovende rit in een ambulance wagen naar de luchthaven. Echter is de actieradius van een helikopter niet altijd voldoende, zodat slechts reizen over korte afstand kunnen worden uitgevoerd.

Repatriëring na een hartinfarct in een ambulancevliegtuig

Op langere afstanden wordt altijd een ambulancevliegtuig ingezet. Met dit soort vliegtuig voeren we repatriëringen over de gehele wereld uit en kunnen we patiënten na een hartinfarct op de snelste manier in een specialistische kliniek brengen. Het ambulancevliegtuig is met het noodzakelijke apparatuur uitgerust voor het transport van een hartinfarct -patiënt, zoals een ECG, en de vlucht wordt begeleid door gespecialiseerd medisch personeel.

Vergoedt de verzekering de kosten van een repatriëring?

Omdat het bij een hartinfarct vaak om een medisch noodzakelijke repatriëring gaat, heeft u goede kansen op een vergoeding door de aanvullende verzekering van uw zorgverzekering. Echter, indien de verzekering desondanks weigert te betalen, vliegen wij u ook zonder overname door de verzekering. Graag maken wij voor u een schriftelijke offerte en realiseren de repatriëring indien nodig nog dezelfde dag. Neem in dit geval contact met ons op en vraag naar een vrijblijvende offerte.

Heeft u nog vragen?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de organisatie van een repatriëring? In onze FAQ hebben we vele nuttige informatie voor u samengesteld.

Neem contact met ons op

Indien u nog vragen heeft of een gratis vrijblijvende offerte voor een repatriëring wilt ontvangen, bereikt u ons ervaren team dagelijks 24 uur.

Neem contact met ons op