Ambulancevlucht voor zorgbehoevenden

Leestijd: 4 minuten

Ambulancevluchten worden niet altijd vanwege een acute ziekte uitgevoerd. Vaak vervoeren we ook zorgbehoevenden die simpelweg niet meer alleen kunnen reizen. Toch hebben deze personen goede redenen om toch nog in het vliegtuig te stappen.

Familieleden willen de zorgbehoevenden vaak zelf verzorgen of in een verzorgingshuis laten opnemen dat dichter bij de eigen woonplaats gelegen is. Soms heeft de patiënt zelf de wens om nog eens naar het vaderland terug te keren, een geliefde plek te bezoeken of voor een laatste keer de zee te zien. Ook belangrijke feesten binnen de familie, zoals een bruiloft of een doopfeest, kunnen de wens oproepen om op reis te gaan.

Ongeacht wat de reden ook is: per ambulancevliegtuig kunnen ook hulpbehoevende veilig reizen. Wij lichten de verschillende opties toe.

Ambulancevliegtuig of begeleide lijnvlucht?

Voor het vervoer van een zorgbehoevende persoon kunt u over het algemeen uit twee mogelijkheden kiezen: het transport per ambulancevlucht of een reis in een lijnvliegtuig met medische begeleiding. Theoretisch is een helikopter ook een optie, maar deze is langzamer dan een vliegtuig en heeft een minder groot bereik. Bovendien komt het grootste voordeel van een helicopter - de mogelijkheid om rechtstreeks van ziekenhuis naar ziekenhuis te vliegen – te vervallen bij het vervoer van zorgbehoevenden. Het begin- en eindpunt zijn over het algemeen geen ziekenhuizen, maar verpleeghuizen of particuliere woningen. Deze beschikken vanzelfsprekend niet over een eigen landingsplaats voor helikopters. De keuze beperkt zich dus tot het ambulancevliegtuig of de lijnvlucht. Op welke punten onderscheiden deze vervoermiddelen zich van elkaar?

Ambulancevliegtuig: flexibiliteit en optimale medische veiligheid

Een ambulancevliegtuig wordt vaak ook wel een ‘vliegende intensive care unit’ genoemd. De medische apparatuur aan boord van het vliegtuig doet werkelijk niet onder voor de uitrusting van een normale intensive care unit. Zelfs ernstig zieke patiënten kunnen met een dergelijk vliegtuig veilig vervoerd worden.

Zorgbehoevenden bevinden zich hier dus in goede handen. Onder begeleiding van een ervaren vluchtarts kan de patiënt comfortabel liggen op een stretcher. Indien het medisch gezien noodzakelijk is, kan de arts direct alle nodige stappen nemen. Normaliter kan de zorgbehoevende door een familielid begeleid worden en heeft zo altijd een vertrouwd persoon aan zijn zijde die hem bijstaat. Met grotere ambulancevliegtuigen kunnen ook meerdere begeleiders of een zorgbehoevend echtpaar samen vervoerd worden.

Naast de zeer hoge medische veiligheid bieden ambulancevliegtuigen ook een maximale flexibiliteit. Zo wordt de starttijd individueel vastgelegd en kan dus zonder problemen aan uw tijdschema worden aangepast. Dit geldt zowel voor de datum waarop gevlogen wordt als voor de vertrektijd. Bovendien is een ambulancevliegtuig kleiner dan een lijnvliegtuig en kan daarom ook kleine luchthavens aanvliegen, wat voor een groot vliegtuig onmogelijk is. Op deze manier voldoen vertrek- en aankomstpunt volledig aan uw wensen. De zorgbehoevende passagier landt in de directe omgeving van zijn of haar bestemming.

Begeleide lijnvlucht: comfortabel en voordelig

Voor sommige zorgbehoevenden is een ambulancevliegtuig helemaal niet nodig. U kunt een lijnvlucht onder medische begeleiding als een aanzienlijk voordeligere variant kiezen. Ook in een lijnvliegtuig kan er met een paar dagen voorbereidingstijd een stretcher geplaatst worden, zodat de patiënt comfortabel liggend kan reizen. Een afschermend gordijn in de cabine staat garant voor de benodigde privacy. Indien een vliegreis ook zittend mogelijk is, kunnen simpelweg tickets in de Business Class worden geboekt. Hier kunnen de stoelen in een bijna liggende positie worden gezet, zodat de zorgbehoevende comfortabel kan reizen.

Maar ook de medische verzorging komt tijdens een begeleide lijnvlucht niet te kort. Een ervaren paramedicus of arts staat de patiënt bij en houdt de gezondheidstoestand in de gaten. Dankzij de nooduitrusting die de arts bij zich heeft, kan hij op elk moment ingrijpen als de situatie dat verlangt.

Wij wijzen u er echter op, dat een medisch begeleide lijnvlucht niet altijd kan worden uitgevoerd. Met name bij korte afstanden vinden dergelijke vluchten zeer zelden plaats. Ten eerste is er te weinig tijd om een strecher voor de patiënt in het vliegtuig te plaatsen. Daarnaast biedt ook de Business Class zo weinig voorzieningen, dat de vlucht voor zieke of verzwakte reizigers eventueel niet comfortabel genoeg is. Bovendien wil de luchtvaartmaatschappij voor de vlucht het medische dossier van de patiënt inzien, om er zeker van te zijn dat de vlucht niet te belastend voor de passagier is. Omdat er hiervoor een aanlooptijd van enkele dagen wordt benodigd, kan een lijnvlucht onder medische begeleiding niet op korte termijn georganiseerd worden.

Een medisch begeleide lijnvlucht moet vanzelfsprekend ook nog eens voldoen aan de normale voorwaarden die de luchthaven stelt. Bestemming en vluchtdatum kunnen uitsluitend in het kader van het actuele vluchtschema worden uitgekozen. Bij complexere trajecten moet er overgestapt worden, wat niet alleen belastend is voor de zorgbehoevende, maar ook veel bureaucratische voorbereidingen met zich mee brengt. Tot slot moeten er voor meerdere vluchten vergunningen worden aangevraagd - eventueel zelfs bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Het transport naar de luchthaven

De ambulancevlucht zelf staat weliswaar centraal bij het transport van een zorgbehoevende persoon door de lucht, maar er komen ook nog andere aspecten bij kijken. Ook de reis naar de luchthaven en de verdere reis na de landing moeten georganiseerd worden. Normaliter worden hiervoor modern uitgeruste ambulances ingezet. Indien de rit naar de luchthaven niet onder medische begeleiding hoeft plaats te vinden, kan de route ook per taxi of in een personenauto worden afgelegd.

Dekt de verzekeraar de kosten?

De wettelijke ziekenfondsen en de particuliere ziektekostenverzekeraars dekken slechts in zeer uitzonderlijke gevallen de kosten van een binnenlandse ambulancevlucht voor hulpbehoevenden. Voor internationale transfervluchten is - indien überhaupt - de reisverzekering verantwoordelijk, maar ook hier zijn de kansen op een vergoeding van de kosten gering.

De reden is in beide gevallen dezelfde: de verzekeringsmaatschappijen onderzoeken de noodzaak van een transport vanuit medisch oogpunt. Omdat er bij het transport van zorgbehoevenden gewoonlijk geen sprake is van een noodsituatie, zijn er volgens de verzekeraar geen medische redenen voor een ambulancevlucht. In vrijwel alle gevallen weigert de verzekeringsmaatschappij daarom een overname van de kosten. U dient er dus vanuit te gaan, dat u de kosten zelf zult moeten dragen.

Wat kost een ambulancevlucht voor een zorgbehoevende?

Zodoende rijst de vraag, hoe hoog de kosten voor een dergelijke ambulancevlucht zijn. Helaas kunnen wij, zonder kennis over het specifieke geval, hierover geen uitspraken doen. Wij verzoeken u om ons eerst te laten weten wat uw hulpvraag precies is, zodat wij een individuele offerte voor u kunnen opstellen. Bij de calculatie van de kosten houden we met het volgende rekening:

  • het benodigde transportmiddel
  • de gewenste vliegroute
  • de gezondheidstoestand van de zorgbehoevende
  • het aantal begeleiders
  • de spoedeisendheid van de aanvraag

Vertrouw op de Ambulancevlucht Centrale

Wij vinden de perfecte oplossing om uw zorgbehoevende familieleden comfortabel en medisch veilig naar de bestemming te brengen. Dankzij onze decennialange ervaring kunnen we het transport nauwkeurig op uw behoeften laten aansluiten. Ook voor internationale ambulancevluchten nemen onze meertalige medewerkers de complete organisatie van u over en staan garant voor een probleemloze ambulancevlucht.

Neem contact met ons op