Repatriëring na ongeluk op hoge zee

Veel zeevarenden biedt het leven op zee veel voldoening. De uitgestrekte zee straalt vrijheid en rust uit en men kan de bewoonde wereld achter zich laten. Maar dit leven is niet zonder risico’s. Arbeidsongevallen komen relatief vaak voor en vereisen vaak een zorg die aan boord van het schip niet verleend kan worden. In een dergelijk geval meert de boot in de eerstvolgende haven aan wal af en wordt de gewonde naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht.

Het schip vervolgt zijn reis. Het is namelijk gebonden aan strakke tijdschema’s en kan niet op de patiënt wachten. Deze reist in het meest ideale geval na zijn genezing zelfstandig naar huis. Maar wat als het herstel langer duurt of de medische voorzieningen in de dichtstbijzijnde havenstad ook ontoereikend zijn? Voor dergelijke gevallen beschikken de rederijen over een verzekering voor hun medewerkers, die ook repatriëringen dekt.

Repatriëring na hartstilstand

Een dergelijke verzekeraar benaderde ons onlangs met een verzoek. Een verzekerde matroos was tijdens het werk over boord geslagen en kon pas na meer dan een uur gered worden. Als gevolg van de zeer ernstige onderkoeling kreeg hij een hartaanval. Hij kon succesvol gereanimeerd en naar een ziekenhuis in het Zweedse Karlskrona gebracht worden. De weg naar het herstel was echter nog lang, zodat de matroos naar zijn thuisland Polen moest worden getransporteerd.

Omdat de verzekeraar niet over de vakkennis beschikte om de repatriëring zelf te organiseren, werden wij om de uitvoering verzocht. Dat deden wij graag en stelden voor de dag waarop de vlucht gepland was een Cessna Citation Bravo 550 op Ronneby Airport in de buurt van Karlskrona gereed. Het ambulancevliegtuig bood  excellente medische mogelijkheiden om de patiënt tijdens zijn vlucht naar Polen optimaal te verzorgen. De moeder van de matroos kon ook nog eens als begeleidster meevliegen en persoonlijk haar zoon bijstaan.

Vanzelfsprekend regelden wij het transport van de patiënt naar de luchthaven en het vervolg van de reis, nadat hij veilig op Kraków-Balice Airport in Krakau was geland. Per ambulance brachten we hem naar het bestemmingsziekenhuis, waar de artsen zich onmiddellijk over hem ontfermden. Wij hopen dat onze protégé snel en volledig zal herstellen.

Neem contact met ons op