ECMO-vlucht van Roemenië naar Duitsland

Vorige week voerden we op verzoek van een Duits ziekenhuis een speciale vlucht uit: een patiënt moest uit Boekarest worden opgehaald en naar Duitsland worden gebracht. Het bijzondere aan deze missie was, dat de patiënt aan acuut longfalen leed en daarom een extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) nodig had. Hierbij neemt een ECMO-apparaat geheel of gedeeltelijk de functie van de beschadigde long over, zodat deze zich kan herstellen.

ECMO-apparaten zijn schaars. In Boekarest was er dan ook geen apparaat beschikbaar en het Duitse ziekenhuis moest bovendien al voor de vlucht hun eigen apparatuur inzetten. Omdat er geen tijd te verliezen viel, moest het patiëntentransport nog op dezelfde dag worden uitgevoerd.

Snelle reactietijd

Geen probleem voor onze ervaren vluchtplanners: binnen enkele uren organiseerden wij een ambulancevliegtuig van het type Cessna Citation 680 Sovereign, dat op het dichtstbijzijnde vliegveld gereed voor vertrek stond. Onze opdrachtgever stelde, naast het ECMO-apparaat, ook het medische team ter beschikking om de patiënt te begeleiden. We breidden het team uit met een paramedicus, die de gespecialiseerde artsen in elke situatie kon ondersteunen. Nog dezelfde avond vertrok de Sovereign richting Boekarest.

Hier landde de ambulancejet op Băneasa International Airport. Vergeleken met de belangrijkste luchthaven van Boekarest, Henri Coandă International Airport, is Băneasa weliswaar kleiner, maar ligt daarentegen dichter bij het stadscentrum van de Roemeense hoofdstad – een groot voordeel met het oog op de tijdsdruk van deze operatie.

Patiëntentransport naar Duitsland

De medische crew reed naar het ziekenhuis om de patiënt aan te sluiten op het ECMO-apparaat. Vervolgens reden de artsen en de patiënt samen in de ambulance naar de luchthaven. Hier stond de Sovereign al klaar en zodra de artsen en de patiënt veilig aan boord waren, werd koers richting Duitsland gezet.

Al in de vroege ochtenduren van de volgende dag zette ons ambulancevliegtuig in Duitsland de landing in. Vanaf de luchthaven werd de patiënt direct naar het bestemmingsziekenhuis gebracht, zodat we de ambulancevlucht snel en tot grote tevredenheid van onze opdrachtgevers konden afronden.

Neem contact met ons op