Ambulancevlucht bij -30 °C

Dat we door weer en wind voor onze patiënten klaar staan, konden we de afgelopen week opnieuw laten zien: een Mongoolse diplomaat bevond zich in een slechte gezondheidstoestand en lag in een ziekenhuis in de hoofdstad Ulaanbaatar. Aangezien zijn familie van mening was dat de medische zorg daar ontoereikend was, moest hij per ambulancevliegtuig naar Seoul in Zuid-Korea gebracht worden.

Het hoofd koel houden bij ijzige temperaturen

Een dergelijk patiëntentransport is normaliter voor ons routine. De strenge winter in Mongolië vereiste echter enkele bijzondere maatregelen. Voor de dag van de vlucht werden zelfs voor overdag buitentemperaturen van -30 °C voorspeld. Deze kou zou de gezondheid van de patiënt nog meer belasten.

De overdracht van de patiënt vond deze keer niet op het onbeschutte platform van het vliegveld plaats. In plaats daarvan parkeerde ons ambulancevliegtuig, een Cessna Citation 560 XLS, in een gesloten hangar, waar de omstandigheden veel aangenamer waren. De ambulance, die de patiënt uit het ziekenhuis had opgehaald, reed de hangar binnen, waarna onze vluchtarts zich over de patiënt ontfermde.

Ook het vliegtuig moest tegen de extreme vrieskou worden beschermd. Het personeel van de luchthaven voerde dan ook een grondige de-icing uit. Hierbij wordt het vliegtuig besproeid met chemicaliën om het zo van ijs en sneeuw te bevrijden. Indien er sprake is van ijsvorming aan het vliegtuig, zou er geen veilige vlucht kunnen plaatsvinden.

Veilige vlucht naar Zuid-Korea

Direct na de de-icing vertrok onze ambulancejet. Tijdens de vlucht werd onze patiënt permanent door de medische crew verzorgd. Twee familieleden konden in de ruime Cessna meevliegen en gaven de patiënt extra emotionele bijstand. Na een vlucht van bijna drie uur landde ons vliegtuig veilig op Incheon International Airport in Seoul. Hier droegen we de patiënt, bij veel angenamere temperaturen, over aan de wachtende ambulance, die hem veilig naar het bestemmingsziekenhuis bracht.

Terwijl de patiënt nu door de deskundige artsen in Seoul verder wordt behandeld, nam zijn familie de tijd om ons hartelijk te bedanken voor het succesvolle patiëntentransport. Wij wensen alle betrokkenen het allerbeste!

Neem contact met ons op