Vliegen met long-COVID/post-COVID

Leestijd: 3 minuten

Een bepaald percentage van de patiënten die het coronavirus doorstaan heeft, lijdt aan de gevolgen van het long-COVID-syndroom resp. post-COVID-syndroom. De definitie van deze ziekten varieert, net als de symptomen. Los van de definitie staat echter voor veel patiënten met long- resp. post-COVID de vraag, of ze voor een reis naar een revalidatiecentrum moeten of voor hun volgende vakantie een vlucht kunnen nemen zonder de te gezondheid te schaden. Deze vraag beantwoorden we graag voor u.

Wat is het verschil tussen long-COVID en post-COVID?

Beide termen hebben gemeen, dat het symptomen betreft die nog lang na de eigenlijke corona-infectie optreden. Volgens het voorstel van het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) worden symptomen vanaf vier weken na de corona-infectie long-COVID genoemd. Vanaf twaalf weken spreekt men van post-COVID. Vanzelfsprekend tellen hier alleen de symptomen mee die door de infectie werden veroorzaakt.

Het voorstel van het NICE wordt internationaal erkend en wordt daarom in veel landen toegepast - ook in Nederland. In de berichtgeving in de media wordt echter vaak slechts één van de twee termen gebruikt, omdat beide ziektes zich alleen onderscheiden door de tijdsafstand tot de corona-infectie.

Welke symptomen zijn mogelijk?

De symptomen van long- resp. post-COVID verschillen sterk van geval tot geval. Ze kunnen zelfs bij patiënten met een mild ziekteverloop achteraf optreden. Er kunnen zich nieuwe klachten voordoen, maar de bestaande chronische problemen kunnen ook erger worden. Volgens actuele studies zijn er 203 verschillende klachten bekend, die uiteraard niet bij elke patiënt optreden.

Vrijwel elk lichaamsdeel kan betroffen zijn, met symptomen van hoofdpijn tot een doof gevoel in het been. Geheugenproblemen, long- of hartklachten, haaruitval of spijsverteringsstoornissen behoren eveneens tot de denkbare verschijnselen.

Voor het vliegen problematische long-COVID-symptomen

Natuurlijk is niet elk symptoom van long- of post-COVID een probleem als u wilt vliegen. Zo vormt bijvoorbeeld haaruitval geen belemmering. Een paar van de belangrijkere symptomen die tijdens een vlucht moeilijkheden kunnen veroorzaken, stellen wij hier voor, zonder aanspraak te maken op volledigheid.

Kortademigheid en andere longproblemen

Tijdens een lijnvlucht wordt ook binnen het vliegtuig de lucht ijler: Hoewel de luchtdruk in de passagierscabine ‘slechts’ overeenkomt met de omstandigheden op ca. 2.500 meter hoogte, moet het lichaam zich ook hieraan aanpassen. Bij gezonde patiënten versnelt de ademhaling een beetje, zodat de longen voldoende zuurstof blijven opnemen.

Wie echter als gevolg van long-COVID aan kortademigheid of andere longproblemen lijdt, kan eventueel de ademhaling niet meer voldoende versnellen en krijgt daardoor niet voldoende zuurstof. Onder deze omstandigheden is een reguliere vlucht extreem gevaarlijk, omdat er bijvoorbeeld het risico op hypoxie bestaat.

Oorproblemen

Iedere passagier kent het karakteristieke krakende geluid in het oor, wanneer de buis van eustachius de drukvereffening uitvoert en hierdoor voor een aanpassing aan de veranderde luchtdruk zorgt. Wie als gevolg van long-COVID last heeft van oorpijn of duizeligheid, moet echter voorzichtig zijn. Bij oorproblemen komt het voor, dat de drukvereffening vanwege zwellingen niet meer functioneert. Dit heeft tot gevolg dat de oorpijn tijdens de vlucht aanzienlijk toeneemt, waarbij er soms zelfs schade aan het trommelvlies kan optreden.

Dit betekent niet dat een lijnvlucht per definitie onmogelijk is bij oorproblemen in verband met COVID-19. Vat de symptomen echter nooit te licht op en raadpleeg altijd eerst een arts voordat u gaat vliegen.

Maag- en darmproblemen

Ook misselijkheid en diarree kunnen symptomen van long-COVID zijn. Omdat het geen besmettelijke maag-darmziekte is, is een lijnvlucht in principe mogelijk. U moet er echter rekening mee houden, dat een vliegtuig niet bepaald over veel toiletten beschikt. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat ze net bezet zijn wanneer u ze het meest nodig hebt.

Daarnaast gaan misselijkheid en diarree gepaard met een verhoogd vochtverlies. In het ergste geval kunt u tijdens een vlucht uitgedroogd raken. De droge lucht draagt er namelijk ook toe bij dat u in het vliegtuig meer behoefte aan vocht heeft. Maar als de maag roet in het eten gooit, kunt u het verlies van vocht niet compenseren. Uiteindelijk is een lijnvlucht onder deze omstandigheden weliswaar mogelijk, maar niet aan te raden.
Vermoeidheid en uitputting

Een lijnvlucht vergt sowieso al inspanning: U moet eerst naar de luchthaven reizen, waarna u aansluit in de wachtrij, voordat u dan eindelijk in het vliegtuig kunt plaatsnemen. Na de landing moet u zich naar de bagageband begeven en vervolgt u uw reis naar uw bestemming.

Als u al last heeft van vermoeidheid en uitputting, is het beter om af te zien van vermijdbare vliegreizen. Reis bij essentiële vluchten in elk geval niet zonder begeleiding, zodat u niet alleen zonder hulp in stressvolle situaties terechtkomt.

Alternatieven voor een reguliere lijnvlucht

Indien een reguliere lijnvlucht vanwege long-COVID niet mogelijk of niet aan te raden is, zijn er ook andere vliegopties.

Privéjet

In een privévliegtuig vermijdt u de stress van een lijnvlucht grotendeels: U kunt op elk traject een rechtstreekse vlucht boeken. Er is dus geen sprake van een overstap. De check-in bij de General Aviation Terminal is aanzienlijk sneller en eenvoudiger en de vertrektijd kunt u vrij kiezen. Tenslotte kunt u ook gebruik maken van kleinere regionale luchthavens en zo vaak dichter bij uw bestemming landen.

Dankzij al deze eigenschappen is een privéjet een goed alternatief indien u vanwege long-COVID weinig belastbaar bent, maar verder gezond. De reis met een privévliegtuig is met veel minder inspanning verbonden, zodat u zonder onnodige stress uw bestemming bereikt.

Medisch begeleide lijnvlucht

Indien u voor uw lijnvlucht medische begeleiding wenst, kunt u gebruik maken van een Medical Escort. Dit is een arts of paramedicus die u tijdens de vlucht ter zijde staat. U kunt de vlucht zittend in de Business Class of liggend op een stretcher in de Economy Class doorbrengen.

Voorwaarde is dat u gezond genoeg voor een lijnvlucht bent. Bij problemen die erger zouden kunnen worden door een lijnvlucht, is een lijnvlucht uitgesloten. De luchtvaartmaatschappij zelf neemt het uiteindelijke besluit of u fit genoeg bent om te kunnen vliegen. Hiervoor dient u een medisch rapport te voor te leggen of moet de arts die u behandelt een betreffend formulier invullen. De luchtvaartmaatschappij heeft vervolgens 1-2 dagen nodig voor een beoordeling en neemt dan een beslissing.

Ambulancevlucht

Wanneer een lijnvlucht op basis van uw symptomen onmogelijk is of u liever het zekere voor het onzekere neemt, is een transport in een ambulancevliegtuig meestal de beste keuze. Hier begeleidt een ervaren vluchtarts u tijdens de hele vlucht en beschikt over een uitrusting die ook op een moderne intensive care te vinden is.

Daarnaast biedt een ambulancejet de volledige flexibiliteit van een privévlucht: Naast de grote internationale luchthavens zijn er talrijke kleine airports. Bovendien wordt de vertrektijd op uw wensen afgestemd en hangt niet af van vaste vluchtschema’s.

Neem contact met ons op