Positieve COVID-19-test tijdens de vakantie: wat nu?

Leestijd: 3 minuten

Tijdens de corona-pandemie gelden veel voorwaarden voor vliegreizen: Wie aan boord van een lijnvliegtuig wil stappen, moet in veel landen een recente PCR-testverklaring tonen – voor zowel de heen- als terugvlucht. Als de test voor de heenvlucht positief is, is de zaak duidelijk: de geteste persoon moet van de reis afzien en thuis in quarantaine gaan. Maar wat als het testresultaat positief is voor de terugvlucht? Wij leggen u uit, wat er na een positieve PCR-test tijdens de vakantie gebeurt.

De terugvlucht moet worden uitgesteld

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: zonder een negatieve PCR-test is de geplande terugvlucht niet mogelijk. Het besmettingsgevaar voor de medepassagiers zou te groot zijn. U moet dus uw terugvlucht uitstellen en u moet zelf een nieuw vliegticket betalen. Noch de staat, noch een eventuele reisverzekering vergoedt de kosten.

U bent gebonden aan de quarantainevoorschriften van het land van verblijf

Het is het beste om al voor de reis zich te informeren over de quarantainevoorschriften van uw reisbestemming. Uiterlijk op het moment dat u een positief testresultaat in handen houdt, moet u nauwgezet nagaan welke stappen genomen moeten worden. In vrijwel alle landen ter wereld bent u verplicht om zolang u geïnfecteerd bent in quarantaine te blijven. De manier waarop kan echter, afhankelijk van de verblijfsplaats, sterk verschillen.

Sommige populaire reisbestemmingen zoals Majorca bieden gespecialiseerde quarantainehotels in de buurt van het vliegveld aan. In andere landen bent u zelf verantwoordelijk voor het vinden van een verblijf om de quarantaine door te brengen. Veel hotels hebben intussen op de situatie ingespeeld en bieden ook onderdak aan gasten die positief op corona getest zijn. Deze gasten moeten zich vanzelfsprekend op hun kamers afzonderen.

Wie de kosten voor deze quarantaine draagt, verschilt per land. De ziektekostenverzekering is niet verantwoordelijk omdat een quarantaineverblijf in een hotel niet onder medische zorg valt. Ook uw thuisland biedt hier dus geen ondersteuning. Zo blijven er slechts twee opties over: In sommige gevallen betaalt het land van verblijf de kosten van het speciaal ingerichte quarantainehotel. Bij reisbestemmingen waar dit niet het geval is, is de reiziger zelf verantwoordelijk. Hij kan een speciale corona-reisverzekering afsluiten, waarbij ook de overnachtingskosten in geval van quarantaine gedekt zijn.

U dient ermee rekening te houden, dat uw quarantaine ongeveer 14 dagen zal duren. Ook hier verschillen de voorschriften van de afzonderlijke landen echter in detail. Afhankelijk van het land kan het ook mogelijk zijn, dat een latere negatieve PCR-test voor het einde van de quarantaineperiode de quarantaine ‘opheft’.

Bij zware symptomen hebt u medische hulp nodig

Het is natuurlijk te hopen, dat uw corona-infectie een mild verloop heeft. Ondanks de positieve PCR-test is het waarschijnlijk, dat u geen symptomen geeft of slechts milde ziekteverschijnselen vertoont waarvoor u geen arts nodig hebt.

Er bestaat echter ook een kans, dat er na verloop van tijd zware symptomen optreden. In dit geval moet u zich door een arts of in een ziekenhuis laten behandelen. Het is ook hier het beste om vooraf informatie in te winnen, zodat u indien nodig geen tijd verliest.

U kunt op elk gewenst moment naar huis vliegen - maar niet in een lijnvliegtuig

Veel mensen denken dat men bij een positieve PCR-test vastzit in het buitenland en niet naar huis mag. Dit is niet het geval, aangezien u slechts niet met een lijnvliegtuig mag reizen. Bovendien moet u tijdens de complete reis geïsoleerd blijven om te voldoen aan de quarantainebepalingen. Afhankelijk van de gezondheidstoestand is dus een retourvlucht met een privéjet of een speciaal uitgerust ambulancevliegtuig denkbaar.

Privéjet

Symptoomvrije patiënten kunnen zonder problemen met een privévliegtuig terugvliegen. Het vervoer naar de luchthaven en het inchecken kunnen zo worden georganiseerd, dat u geen rechtstreeks contact met andere mensen hebt.

In het privévliegtuig zelf blijft u in de passagierscabine alleen. De piloten bevinden zich in de cockpit. In dit specifieke geval is er geen overig cabinepersoneel aan boord. Zo voldoet u aan de quarantainevoorschriften en reist u toch snel, veilig en comfortabel naar huis. Vanzelfsprekend zorgen wij er voor dat het transport in het thuisland van de luchthaven naar huis in overeenstemming is met de quarantainevoorwaarden.

Ambulancevliegtuig

Wanneer u uw retourvlucht onder medisch toezicht moet aantreden, kunt u per ambulancevliegtuig reizen. Hier staat u tijdens de vlucht een gespecialiseerde vliegarts ter zijde. Een moderne intensive care-uitrusting bevindt zich eveneens aan boord, zodat niets een veilig vervoer van de patiënt in de weg staat. Vanzelfsprekend organiseren wij ook een ambulancerit naar de luchthaven en naar de eindbestemming in uw thuisland.

Er zijn twee manieren om tijdens de vlucht in isolatie te gaan. Bij minder ernstige ziektes draag het medische personeel beschermende kleding en verkleint zo het risico op besmetting. Van deze mogelijkheid maakte bijvoorbeeld de voetballer Thomas Müller van het Duitse elftal gebruik, toen hij in Qatar corona opliep.

Bij zwaardere gevallen en op langeafstandsvluchten passen we een isolatiesysteem toe waarin de patiënt comfortabel kan liggen. Via medische ports kunnen de artsen op elk moment ingrijpen, terwijl een onderdruk ervoor zorgt dat het virus niet naar buiten kan dringen.

Naar huis: in ambulance mogelijk

Als de rit naar huis niet te lang is, staat er een ambulance ter beschikking als extra vervoersmogelijkheid. Terwijl een reis met de eigen auto of een huurauto in strijd is met de quarantainevoorschriften, is een geïsoleerd ziekentransport toegestaan. Onder begeleiding van medisch personeel in beschermende kleding wordt u veilig terug naar huis gereden. Het team zorgt ervoor dat u niets te kort komt, zodat u de ambulance tijdens de complete rit niet hoeft te verlaten.

Bij de beoordeling of vervoer per ambulance mogelijk is, spelen zowel de lengte van de reis als de precieze route een rol. Als er een extra transportmiddel zoals een veerboot benodigd wordt, is de ambulance geen optie. Bij de lengte van het traject moet individueel en met inachtneming van uw algemene gezondheidstoestand worden beslist, of een rit met de ambulance verantwoord is. Voor sommigen vormt een 14 uur durende reis van Barcelona naar Düsseldorf geen probleem. Anderen ervaren deze reis als een enorme belasting, hoewel men met corona eigenlijk zou moeten uitrusten.

De Ambulancevlucht Centrale brengt u naar huis

Na een positieve PCR test tijdens de vakantie kunt u vertrouwen op de Ambulancevlucht Centrale. Wij organiseren uw snelle en veilige terugreis, zodat u de quarantaine niet in het vakantieland hoeft door te brengen. Onze privéjets, ambulancevliegtuigen en ambulances staat wereldwijd voor u klaar. Ons internationale team neemt de organisatie van u over. Met onze tientallen jaren ervaring brengen we u veilig thuis.

Neem contact met ons op

Wij staan dagelijks 24 uur per dag voor u klaar en geven u graag en kosteloos advies. Op verzoek berekenen wij de kosten van uw repatriëring zonder verplichting.

Neem contact met ons op