Patiëntentransport met coronavirus: met het ambulancevliegtuig terug naar huis

Leestijd: 2 minuten

Het coronavirus houdt ook nog in 2021 de hele wereld bezig: de vaccinaties zijn nog lang niet afgesloten en veel landen melden ook nu nog talrijke nieuwe coronagevallen. Nieuwe mutaties blijken soms nog besmettelijker en gevaarlijker dan de oorspronkelijke variant te zijn. Om die reden werden in veel landen verregaande maatregelen genomen en onder meer het reizen beperkt.

Coronavirus

Toch ontsnappen tijdens de vakantie veel reizigers aan de harde corona-realiteit, voor zover de actuele reisbeperkingen dit toelaten. Bovendien vinden zakenreizen in de meeste gevallen onveranderd plaats. Ook hier kan men, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, met COVID-19 besmet raken. Omdat steeds meer thuislanden een negatieve coronatest eisen om te kunnen terugreizen, wordt een eventuele besmetting meestal nog in het buitenland geconstateerd.

In dit geval rijst al snel de vraag of de patiënt naar het thuisland getransporteerd moet worden. Ter plaatse staan veel ziekenhuizen door de snelle verspreiding van het virus enorm onder druk. Daarnaast is het vertrouwen in de gezondheidszorg van het thuisland bij veel patiënten vaak groter. Ook communicatieproblemen en het verlangen naar steun van vrienden en familie kunnen de wens versterken om met een repatriëring terug naar huis te keren. Zelfs wanneer er geen medische zorg, maar slechts quarantaine nodig is, voelt men zich snel opgesloten in het buitenland en wil terug naar huis.

Mag een patiënt met het coronavirus vliegen?

Vanwege het hoge risico op infectie mag een patiënt met het vermoeden op besmetting of een bevestigde besmetting niet per lijnvliegtuig reizen. Er kan uitsluitend een ambulancevliegtuig worden ingezet om zieken terug naar huis te vervoeren. Hier kan de patiënt worden verzorgd zoals op een moderne intensive-care unit. Ons medische personeel controleert eerst de gezondheidstoestand van de patiënt en besluit vervolgens of er een transport in een ambulancevliegtuig mogelijk is. Zodra onze vliegartsen akkoord gaan met een transfer, wordt uw patiëntentransport gestart. De procedure is als volgt: Aan boord is een ervaren vliegarts verantwoordelijk voor de medische veiligheid en maakt daarbij gebruik van de modernste apparatuur. Voor corona-patiënten moeten onder bepaalde omstandigheden speciale maatregelen genomen worden, zoals de plaatsing van een EpiShuttle PMIU apparaat. Met behulp van dit apparaat wordt de besmette patiënt zo goed mogelijk beschermd, zodat niets een veilig ziekentransport in de weg staat. Omdat het ziekentransport van een corona-patiënt alleen per individueel geval kan worden uitgevoerd, adviseren wij u om gratis en rechtstreeks contact met ons op te nemen.

Coronavirus: wat kost een patiëntentransport terug naar huis?

Onder bepaalde omstandigheden vergoedt de reisverzekering de kosten van het patiëntentransport. Veel verzekeringen dekken de kosten als er in het land van verblijf geen passende behandeling mogelijk is. Slechts weinig reisverzekeringen nemen ook de kosten op zich als er ‘slechts’ betere behandelingsresultaten in het thuisland kunnen worden verwacht, hoewel de behandeling in principe ook in het land van verblijf kan worden gegeven.

Als de verzekering weigert de kosten te dekken of als er onvoldoende dekking bestaat, kunnen de kosten ook privé worden gedragen. In dit geval kunt u bij particuliere dienstverleners zoals de Ambulancevlucht Centrale een vrijblijvende offerte aanvragen - helaas zijn er geen algemeen geldende prijzen voor ambulancevluchten.

Bij de berekening van de kosten wordt rekening gehouden met de exacte vliegroute en het benodigde type vliegtuig. Bovendien spelen het aantal begeleiders en de urgentie van de aanvraag een belangrijke rol.

Uw patiëntentransport met de Ambulancevlucht Centrale

Wij organiseren uw patiëntentransport  binnen de kortst mogelijke tijd. Ook voor patiënten met met coronavirus stellen we snel een ambulancevliegtuig ter beschikking en zorgen we voor een medisch veilige retourvlucht. Daarbij nemen we de complete organisatie op ons. We organiseren in het kader van onze ‘bed-tot-bed’ service alle noodzakelijke transporten over de weg in ambulances of reddingsvoertuigen en coördineren ophaal- en overdrachtstijden. U kunt altijd rekenen op onze jarenlange ervaring en ons internationale netwerk .

Neem contact met ons op

U kunt ons team elke dag 24 uur per dag bereiken - ook tijdens het weekend en op feestdagen. Wij staan te allen tijde beschikbaar voor een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte. 

Neem contact met ons op